DOŽIVITE PROLJEĆE

Donosimo 5 razloga zbog kojih vrijedi provesti opušteni vikend u slikovitom Osijeku

Šetnja Tvrđom, uz Dravu, uživanje u rapsodiji mnogobrojnih parkova... jedan dan vam neće biti dovoljan da sve upijete

Proljeće u Osijeku

1. Rapsodija boja i mirisa u parkovima

Jeste li znali da Osijek ima više parkova nego trgova? U proljeće ih ispune mirisi cvjetova drveća poput lipe, javora ili japanske trešnje, a u grad se vrate i bijele rode. Najveći je među parkovima Perivoj kralja Tomislava koji je obgrljen rijekom Dravom i romantičnom Europskom avenijom. U njegovoj blizini nalazi se i jedini park francuskog stila, Park kralja Petra Krešimira IV., čija hortikulturna ljepota redovito mami Osječane i njihove goste da uredske stolice zamjene parkovnim klupicama.

2. Život na rijeci

Boravak u Osijeku nije potpun ako niste proveli vrijeme uz rijeku Dravu! Biciklirajte označenom stazom Promenade, prošećite Pješačkim mostom ili zaplovite besplatnom eko-skelom (kompom) do ulaza površinski najvećeg Zoološkog vrta u zemlji. Na lijevoj strani Drave, koja kao da je stvorena za bijeg od gradske vreve, uživajte u trek-stazama, šumskim šetnicama, skate-parku te plaži Kopakabani.

image

Rijeka Drava

3. Manifestacije za različite ukuse

Slavonska prijestolnica domaćin je raznolikim manifestacijama. U proljetnim mjesecima, nakon omiljenog Uskrsa u Osijeku, počinje sezona sportskih manifestacija poput Ferivi polumaratona (15. 4.), Svjetskog kupa u gimnastici (7. – 11. 6.) i Pannonian Challengea (16. – 18. 6.). Svake prve subote u mjesecu stotine pohrle u Park kralja Držislava na Sajam antikviteta. Isto tako, u proljeće možete uživati u Festivalu cvijeća te kušanju craft piva i vrhunskih vina. Dakako, Osijek je uzbudljiv i u ljeto kada ga ožive Osječke ljetne noći, a kulturnim duhom ispuni Osječko ljeto kulture.

4. Kulturno-povijesni dragulj grada

Stari barokni dio Osijeka zvan Tvrđa nedavno je zasjao u novom ruhu koje još snažnije podcrtava njezin suvremeni identitet utvrde kulture, zabave i obrazovanja. U proljeće brojni kafići koji su se smjestili u njezinoj glavnoj ulici Franje Kuhača, otvaraju svoje terase za vjerne posjetitelje – studente, srednjoškolce, kulturne djelatnike i putnike namjernike koji istražuju znamenitosti barokne građe.

image

Osijek

5. U dobrom društvu

Osječko-baranjska županija sa svojim središtem, gradom Osijekom, koji je ujedno i nositelj titule Najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma, najsrdačnija je regija u Hrvatskoj. Na proljetnom suncu dočekat će vas srdačni i nadasve gostoljubivi Osječani. Da su gosti oduševljeni Osijekom svjedoče i odlični turistički pokazatelji. Naime, prošla je godina rekordna za osječki turizam, a rekordni su i siječanj i veljača ove godine. Dobrim rezultatima pridonijela je i avio povezanost s brojnim hrvatskim gradovima, kao i Minhenom, te od lipnja 2023. i Londonom. Osijek se sve više dokazuje kao destinacija 365.

image

Osijek iz zraka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:18