Sve za dobar odmor

Doživi domaće... i otkrivaj čari ruralne Hrvatske tijekom cijele godine

Prirodne ljepote, aktivni turizam, kulturna baština, domaća hrana, vrhunska vina... Ruralna Hrvatska nudi brojne mogućnosti za izlete
 Danijel Soldo/Cropix

Zašto bi samo ljeto bilo rezervirano za putovanja, avanture i istraživanja? Sve više zaljubljenika u putovanja dobro zna da su izleti, vikendi i putovanja najljepši kad više nema vrućina, a ljetne gužve na cestama i plažama daleko su iza nas. A u Hrvatskoj itekako imamo što istraživati tijekom cijene godine!

Prirodne ljepote, aktivni turizam, kulturna baština, domaća hrana, vrhunska vina... Sve to krije ruralna Hrvatska koja zauzima više od 90 posto teritorija naše zemlje. Tu je i osam nacionalnih parkova i 12 parkova prirode, deseci adrenalinskih i zabavnih parkova i vidikovaca te brojna turistička poljoprivredna gospodarstva koja gostima i turistima pružaju poseban doživljaj sela.

Diljem Hrvatske neistraženi ruralni prostor polako postaje moderan i poželjan: zdrava hrana, domaći proizvodi, zaboravljeni okusi, čista priroda, svjež zrak, rekreacija i istraživanje nepoznatog postali su neizostavni sastojak zdravog života kojemu danas teže sve generacije.

image
Danijel Soldo/Cropix

Kampanja “Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!” koju su Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica pokrenuli u svibnju radi približavanja raznolike ponude hrvatskih ruralnih destinacija domaćem tržištu, u samo dva mjeseca postigla je odlične promotivne rezultate.

Zašto ove jeseni ne biste posjetili Moslavinu, regiju koja se ponosi autohtonom vinskom sortom škrlet, zelenom Moslavačkom gorom, čarobnim Lonjskim poljem, šarmantnim gradićima i brojnim seoskim domaćinstvima i vinarijama u kojima možete osjetiti kako se živi u skladu s prirodom.

Slavonija, Baranja i Srijem uvijek su dobra ideja: od mističnog Kopačkog rita, nepreglednih ravnica, urednih nizova vinograda, starih kurija i salaša u kojima vrijeme kao da je stalo... Tko jednom posjeti ovaj kraj, uvijek mu se vraća!

Nešto južnije, otkrijte čaroliju ušća Neretve i Baćinskih jezera, dva bisera u neposrednoj blizini Ploča koja pružaju odmor u netaknutoj prirodi i brojne mogućnosti za aktivni odmor. Tu su i čarobna Lika i zeleni Gorski kotar, sjever Hrvatske sa šarmantnim gradovima Varaždinom i Čakovcem koje okružuje zelenilo i slikovita sela, Dalmatinska zagora, bregovito Zagorje...

image
Danijel Soldo/Cropix

A istraživanje ruralne Hrvatske nipošto nije potpuno bez uživanja u autohtonim, domaćim specijalitetima i odličnim vinima. Fiš-paprikaš ili brudet? Štrukli ili gibanica? Pršut, šunka ili kulen? Kruh od koprive ili od pira, iz krušne peći ili pod pekom? Meso ‘z tiblice ili domaća janjetina ispod peke? Izbor je, naravno, težak, ali što god odaberete, nećete pogriješiti - u Hrvatskoj se jede zdrava i ukusna hrana čiji su okusi baš “kao nekad”. Uz to, Hrvatska ima više od 130 autohtonih vinskih sorti i ovdje se vino proizvodi od rimskih vremena, a danas na najprestižnijim svjetskim natjecanjima hrvatski vinari postižu vrhunske rezultate.

Uistinu, ruralna Hrvatska nudi brojne mogućnosti za izlete, ali i za višednevne odmore, gdje će svatko pronaći nešto za sebe. Obiteljski izlet, izlet s prijateljicama ili prijateljima, romantični izlet, piknik ili lovački izlet? Možda si želite priuštiti višednevni bijeg od gradske vreve? Noćenje u autohtonim kućama za odmor koje čuvaju arhitekturu sela i starinski namještaj, u robinzonskim objektima ili luksuznim vilama za odmor s prekrasnim bazenima? Ruralna Hrvatska ima baš sve, otkrijte je ove jeseni!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:48