BROJNA BOGATSTVA

Doživite savršeni gastro odmor uz najbolje okuse Zadarske županije

Svježa riba, janjetina i aromatični paški sir, maslinovo ulje i vrhunska vina – okolica Zadra ima sve za hedonistički odmor gurmana

Dagnje u Novigradu

 Nikola Matić

Svježa riba iz najčišćeg mora. Vrhunska sol koja se tradicionalno prikuplja i proizvodi već stoljećima. Ručno napravljen nagrađivani ovčji sir. Nježna i meka janjetina. A uz sve to, ekstra djevičansko maslinovo ulje koje budi sva osjetila.

Rijetka su mjesta na svijetu koja su na površinom malom području blagoslovljena tolikim bogatstvima koje se spajaju i prezentiraju u vrhunskoj lokalnoj gastronomiji. A jedno od tih mjesta odredišta svakako je Zadarska županija, koja je ponosni predstavnik dalmatinske i mediteranske kuhinje, najzdravije na svijetu.

Duga ribarska tradicija njeguje se i danas, pa se tako u akvatoriju u okolici Zadra proizvodi više od tri četvrtine sve hrvatske ribe. Sočna, crvena tuna, slasne srdelice i girice, arbuni i lokarde, što god poželite od ribe, ovdje će pred vas stići svježe i vrhunski pripremljeno. Od plodova mora, ovdje možete uživati u crnom rižotu od sipe, slavnoj dalmatinskoj deliciji, škampima ili dagnjama na buzaru, lignjama...

A svim ovim jelima onaj završni dodir dat će vrhunsko maslinovo ulje, koje se također proizvodi na ovom području, u zaleđu gradova i na otocima zadarskog arhipelaga. Probajte ono s otoka Ugljana, koji se i ponosi nadimkom „otok maslina” ili pak ono iz bogatih Ravnih kotara.

image

Ribolov u Novigradu

Nikola Matić

Ako vam je od ribe draže meso također ćete biti zadovoljni. Kušajte jednu od najpoznatijih hrvatskih mesnih delicija, meku i slasnu pašku janjetinu. S otoka Paga stiže i nagrađivani paški sir koji na svjetskim natjecanjima redovito pobjeđuje i poznate francuske i švicarske sireve. Tajna ovog tvrdog sira osebujnog okusa je u mlijeku ovaca koje pasu s aromatičnih grmova kadulje i majčine dušice, prekrivenih morskom soli raspršenom jakom burom.

Ova je županija bogata je još jednim fantastičnim darom prirode i primarnim sastojkom gotovo sve hrane poznate ljudskoj vrsti - čistom netaknutom morskom solju. Solane otoka Paga i grada Nina posebno se ponose svojim proizvodom koji tradicionalno prikupljaju i proizvode stoljećima uz tek minimalne promjene. U Ninu se može vidjeti kako se odvija proizvodnja i berba soli na poljima i u muzeju soli, a u jedinstvenoj suvenirnici kupiti zanimljive proizvode od soli.

image

Paški sir

Nikola Matić

Gurmani i hedonisti dobro znaju da vrhunsku hranu najbolje prate vrhunska vina. Ovaj kraj i u ovom slučaju ima jake adute. Vinogradi se ovdje uzgajaju više od 3000 godina, a danas nižu međunarodne nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima. Ovdje su posebno vrijedna i cijenjena crna vina, kao što su zinfandel, merlot i cabernet. Putujući diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja, otkrijte vinarije i kušaone gdje ćete naći sortu za sebe.

U bilo kojem dijelu Zadarskog kraja, u manjim ili većim mjestima ili na nekom od prekrasnih otoka zadarskog akvatorija – gdje god odlučili provesti svoj odmor, možete biti sigurni da će on biti jedinstveno gurmansko iskustvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:00