LASCIVNE FRESKE

Erotika iz 2. stoljeća prije Krista: nakon 20 godina otvorena povijesna kuća Vettii u Pompejima

Originalno je sagrađena u 2. stoljeću prije Krista, a vjeruje se da je služila i kao bordel
 Larisa Shpineva/Getty Images/istockphoto

Velika kuća u Pompejima, čiji su zidovi prekriveni erotskim freskama, otvorena je za javnost nakon 20 godina renovacije. Povijesna Kuća Vettii smještena je oko 16 kilometara od Napulja, a vjeruje se da je pripadala dvojici oslobođenih robova čija su imena bila Aulus Vettius Conviva i Aulus Vettius Restitutus. Nekadašnji robovi obogatili su se prodajući vino, a kuću su ukrasili brojnim umjetninama i freskama koje prikazuju lascivne poze. Vjeruje se da je kuća služila i kao bordel.

Originalno je sagrađena u 2. stoljeću prije Krista, a kao i većina Pompeja nastradala je u erupciji vulkana Vezuva.

Prvi je put otkrivena između 1894. i 1896. godine, zatvorena je za javnost već dva desetljeća, a velika renovacija započela je 2016. godine. Niz arheologa, arhitekata, restauratora i inžinjera sudjelovao je u obnovi ove povijesne građevine kako bi bila obnovljena što vjernije originalnom izgledu, a njezine freske i skulpture očuvane.

Uz vrata se, primjerice, nalazi slika Priapusa s ogromnim spolovilom na jednoj strani vage, dok su na drugoj novčići. To je, prema tumačenjima, simboliziralo bogatstvo stanara kuće. Takvih slika i skulptura je u kući više, a posebno kompleksan dio renovacije bilo je skidanje slojeva voska kojim se u prošlosti pokušalo sačuvati djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:17