DODANI NA POPIS

Evo što zaštita UNESCO-a znači za ukrajinsku Odesu, ali i za lokalitete u Jemenu i Libanonu

Tri nove lokacije upisane su na listu UNESCO-ovu listu svjetske baštine, ali i listu ugrožene baštine

Odesa, Ukrajina

 Bergamont/Getty Images/istockphoto

Tri nove lokacije dodane su na UNESCO-ov popis svjetske baštine: povijesni centar ukrajinskog lučkog grada Odesa, te lokaliteti u Jemenu i Libanonu. Sve su tri lokacije upisane na listu svjetske baštine, ali i listu ugrožene baštine.

Konvencija UNESCO-a obvezuje sve članice, među kojima su i Rusija i Ukrajina, da ne poduzimaju nikakve namjerne korake koje bi mogle naštetiti baštini. Audrey Azoulay, generalni direktor UNESCO-a, i priopćenju je istaknuo kako se nadaju da će uvrštavanjem Odese na listu zaštititi taj grad od ratnog razaranja. U istom je priopćenju navedeno da će Ukrajina dobiti tehničku i financijsku podršku za zaštitu i rehabilitaciju centra grada.

Na prošlotjednom sastanku u Parizu zaštićene su tri lokacije: povijesni centar Odese, internacionalni sajam Rachid Karami u libanonskom Tripoliju i ostaci antičkog kraljevstva Saba u jemenskoj pokrajini Marib.

image

Arheološko nalazište u pokrajini Marib u Jemenu

Goldhafen/Getty Images/istockphoto

U Jemenu je zaštićeno sedam arheoloških nalazišta iz 1. stoljeća prije Krista, a na listu ugrožene baštine uvršteni su zbog oružanih sukoba u toj zemlji. Međunarodni sajam Rachid Karami, djelo brazilskog arhitekta Oscara Niemeyera iz 1962. godine, zaštićeno je zbog "alarmantnog stanja u kojem se nalazi i nedostatka sredstava za održavanje, koji ugrožavaju sam objekt".

image

Tripoli, Libanon

Ahmadsabra/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:34