PRILIKA ZA PUTOVANJE

Francuska se otvara: Hrvati više ne trebaju raditi PCR test, otvaraju se kafići i barovi...

Za ljude koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli Covid-19, za ulazak u Francusku dovoljan je negativni brzi antigenski test
 Ventdusud/Getty Images

S obzirom na sve manji broj zaraženih, francuska je vlada od srijede 9. lipnja olakšala uvjete za ulazak u zemlju svim građanima EU, pa tako i Hrvatima, a danas je stupilo na snagu i dodatno ublažavanje mjera u zemlji.

Prema izjavi državnog tajnika za turizam Jean-Baptistea Lemoynea, hrvatski i svi drugi građani EU više ne trebaju PCR test za ulazak u Francusku od danas, 9. lipnja. Potpuno cijepljene i oporavljene osobe trebaju samo odgovarajući dokaz o cijepljenju ili oporavku na engleskom ili francuskom jeziku. Za ljude koji nisu cijepljeni, za ulazak u Francusku dovoljan je negativni brzi antigenski test ili PCR test ne stariji od 72 sata.

image
Stockbym/Getty Images/istockphoto

Uz nove propise o ulasku u zemlju, dodatno ublažavanje mjera u Francuskoj stupa na snagu danas, 9. lipnja. Nakon otvaranja trgovina, muzeja, kazališta i kina, kao i terasa restorana, sada također mogu ponovno otvoriti barovi, kafići i restorani unutra (maksimalno 6 osoba po stolu). Uz to, policijski sat je pomaknut na 23:00h.

U priopćenju Francuske turističke organizacije navodi se kako bi od 30. lipnja zemlja ponovno trebala biti otvorena u velikim razmjerima, naravno uz poštivanje odgovarajućih sigurnosnih i higijenskih mjera.

image
Restoranima je od srijede dozvoljen i rad unutra
Eric Piermont/Afp

U Francuskoj se priznaju samo cjepiva koja je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca and Johnson & Johnson. Osoba se smatra potpuno cijepljenom u sljedećim kategorijama:
Dva tjedna nakon drugog cijepljenja za cjepiva koja se sastoje od 2 doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca)
Četiri tjedna nakon cjepiva koje se daje jednom (Johnson & Johnson)
Dva tjedna nakon injekcije za osobe koje su već imale Covid-19 (potrebna je 1 doza)
Dokaz o cijepljenju izdan na francuskom ili engleskom jeziku računa se kao dokaz cijepljenja. Od 1. srpnja priznat će se europski certifikat o cijepljenju, takozvani "Green Pass".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:11