DANI ZAPREŠIĆA

Grad bana Jelačića slavi rođendan uz sjajan program, biciklističke ture, radionice i koncerte

Čeka vas vikend ispunjen radionicama, vođenim turama, gospodarskim sajmom, predstavama te koncertima Vesne Pisarović i Mije Dimšić
 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Grad Zaprešić slavi 27. rođendan, a ujedno i 221. obljetnicu rođenja bana Josipa Jelačića, najslavnijeg stanovnika čiji se posjed Novih dvora nalazi u Zaprešiću. Trodnevna proslava na rasporedu je od 14. do 16. listopada, a bogat program očekuje sve posjetitelje. Organizatori su pripremili vikend ispunjen brojnim radionicama, vođenim turama, gospodarskim sajmom, predstavama te koncertima Vesne Pisarović i Mije Dimšić. Zabava za cijelu obitelj je u Zaprešiću.

image
Damir Krajac/Cropix/Cropix

Upoznaj Zaprešić biciklom i pješice

"Provozajte se s nama vlastitim biciklima rutom od najstarijeg dijela Zaprešića – Trga žrtava fašizma, uz jezero Zajarki, do rijeke Save na dijelu kojom je skelom povezana sa samoborskom obalom, uz prekrasan perivoj dvorca Lužnica sve do imanja Novih dvora bana Jelačića. Na tom putu uhvatite sjajne fotografije i od našega vodiča saznajte brojne zanimljivosti: zašto je jezero Zajarki idealna ribolovna destinacija, koliko se ljudi dnevno preveze skelom Medsave, tko su u davnini bili slavni stanovnici posjeda Lužnica i Novi dvori i brojne druge" - pozivaju organizatori na vođenu biciklističku turu dugu 16 kilometara.

U subotu i nedjelju, 15. i 16. listopada možete se pridružiti i tematskim vođenim pješačkim turama zanimljivih naziva "Tko se krije iza zaprešićkih spomenika?" i "Urbani razvoj Zaprešića - od starog centra do Kanadskog naselja". Posjetitelji će u sat i pol moći doznati kako se Zaprešić u samo sto godina razvio od sela do modernog grada, jednog od najpoželjnijih za život u Hrvatskoj.

"Usput saznajte kad je Zaprešić dobio prvi poštanski ured, gdje su se nalazili prva zaprešićka ljekarna i rodilište, koja je zemljišta grofica Anka Jelačić darovala Zaprešiću, kada su sagrađene zaprešićke crkve i tko se krije iza zaprešićkih spomenika koje ćemo putem vidjeti" - ističu u Turističkoj zajednici grada Zaprešića. Također napominju kako je zbog ograničenog broja sudionika za sve ture obavezna prijava putem mrežne stanice visitzapresic.hr.

Zabava uz Vesnu Pisarović i Miju Dimšić

Trg Ivana Pavla II postaje Pepi Land zabave, druženja i igara za najmlađe. U subotu i nedjelju od 15 do 18 sati održat će se gastropričaonica i radionica za klince i klinceze, velika obiteljska potraga za banovim blagom, kviz, memori, foto lov na znanje… U nedjelju u 18 sati sve će završiti koncertom Mije Dimšić. Ulaz na koncert, kao i sve radionice je slobodan.

Dan prije, u subotu u 20 sati, veliki rođendanski tulum donosi koncert Vesne Pisarović.

Nakon dvije godine u Zaprešić se vraća i gospodarski sajam, 22. po redu, od 14. do 16. listopada u sportskoj dvorani Srednje škole "Ban Josip Jelačić" u organizaciji Udruženja obrtnika Zaprešića.

Umjetnička organizacija Max Teatar priprema program "Ulicama grada" u ulicama književnika koji nose njihovo ime, a u kojima će poznata imena hrvatskog glumišta kazivati njihova najpoznatija djela.

Cjelokupni program događanja svi posjetitelji mogu pronaći na mrežnim stranicama www.visitzapresic.hr.

image
Tz Grada Zaprešića/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:18