ZIMSKI SPORT

Hoćemo li ove zime moći skijati barem na Sljemenu? Snijeg je spreman, čeka se odluka Stožera

Crveni spust je spreman za utrke Skijaškog kupa 3. i 6. siječnja, a Plava, Zelena i Činovnička staza čekaju minuse i zeleno svjetlo
 Srdjan Vrancic/Cropix

Sve je spremno za otvorenje sezone skijanja na Sljemenu, no epidemiološka situacija u Zagrebu odgodila je skijašku sezonu za rekreativce. Topovi su zasniježili stazu, vrijeme je idealno za sport, no kako nam kažu sa Sljemena, čekaju samo zeleno svjetlo Nacionalnog stožera.

Djelatnici skijališta Sljeme spremni su za doček prvih skijaša i kada to, i u kojem obliku, Stožer dopusti, sezonu je moguće otvoriti dva dana nakon odluke.

Crveni je spust zasniježen, ima otprilike 70-ak centimetara snijega i na njemu će se 3. i 6. siječnja 2021. održati utrke Svjetskog skijaškog kupa Snow Queen Trophy, muška i ženska utrka u slalomu. Utrka će se bez dvojbe održati, ali bez gledatelja. Zelena, Plava i Činovnička skijaška staza bit će spremne tek s prvim minusima.

Što se tiče topova, rade punom parom, a kako nam kažu sa Sljemena, jedan je na Cmroku, spreman da se otvori najpoznatije zagrebačko sanjkalište, a drugi “dežura” na dnu Crvenog spusta i on je fiksni jer se taj dio staze nalazi na južnom dijelu te ga treba održavati.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Sve su to dobre vijesti za zaljubljenike u zimski sport koji su ove sezone, zbog epidemiološke situacije, morali odustati od putovanja u poznata europska skijališta. U Europi se skijališta polako, ali sigurno otvaraju, no prema trenutačnim informacijama, na njima će se skijati domaće stanovništvo.

Upitali smo stručnjaka za skijanje i nekadašnjeg rukovoditelja skijališta Sljeme, Dragutina Žiljka, da nam objasni kakvu sezonu očekujemo. - Djelatnici skijališta Sljeme napravili su sve što je bilo u njihovoj mogućnosti, zasniježili su sve i odradili svoj posao. Skijaški kup može se otvoriti već danas. No, pitanje je kada i pod kojim uvjetima će se skijalište otvoriti. Koliko će se ljudi moći skijati i ići na žičaru, to se ne zna dok oni ne donesu odluku. No, vjerujem da će dati dozvolu da se skijalište otvori jer je ipak riječ o sportu na otvorenom - kaže Žiljak.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Svi su objekti na skijalištu spremni. Oni ugostiteljski spremaju se za rad “preko prozora”, odnosno hranu i piće posluživat će kroz prozor objekta kako nitko ne bi ulazio u zatvoreni prostor i kako bi se sve donesene mjere poštivale. - Skijalište na Sljemenu trebalo bi biti otvoreno jer Hrvati ove godine ne mogu na skijališta u Austriju i Francusku zato što će nakon povratka morati u samoizolaciju, stoga bi bilo najbolje da svi skijamo doma na svojem terenu - napominje stručnjak za skijanje i dodaje kako vjeruje da će cijela Europa otvoriti svoja skijališta, ali za domaće stanovništvo.

Skijanje je individualni sport, nema puno kontakta među skijašima i svi su već zaštićeni punom opremom tako da svi vjeruju kako će skijanja na Sljemenu ove godine ipak biti. Ako ste željni skijanja, pripremite svoju opremu jer stručnjaci vjeruju da bi sezona uskoro mogla biti otvorena.

Europska skijališta počinju se otvarati, no uvjeti nisu povoljni za Hrvate

Trenutno je najbolje stanje u Sloveniji, koja je 12. prosinca otvorila skijališta Krvavec, Mariborsko Pohorje, Kranjsku Goru i Vogel, a 15. prosinca za javnost su se otvorile i gondole. Nešto je drukčije stanje u Austriji, gdje se spremaju otvoriti skijališta na sam Badnjak, a hoteli će početi raditi tek 18. siječnja. Također, kako biste skijali na austrijskim skijalištima, potrebno je imati negativan test​ na covid-19.

Italija bi trebala otvoriti skijališta tek 7. siječnja, a istog dana očekuje se otvaranje francuskih skijališta. Za skijanje u Francuskoj hrvatskim državljanima neće biti potreban test, no morat će ispunjavati posebnu dokumentaciju.

Švicarska skijališta ovih bi se dana trebala otvoriti, no hrvatski državljani nakon ulaska u Švicarsku moraju u obaveznu samoizolaciju, čak i uz negativan test.

Također, treba obratiti pozornost na Odluku Nacionalnog stožera RH koji je produljio sigurnosne mjere na granicama, te će do 15. siječnja 2021. vrijediti da svi putnici koji dolaze u Hrvatsku, bilo da su hrvatski ili državljani drugih zemalja, moraju imati negativne rezultate PCR testa (ne starijeg od 48 sati) ili ga moraju napraviti nakon dolaska u Hrvatsku o vlastitom trošku te biti u samoizolaciji dok ne dobiju negativan rezultat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:44