Rad na daljinu

"Hrvatska, vaš novi ured!": krenula je kampanja za privlačenje digitalnih nomada

Državljanin treće zemlje mora zarađivati najmanje 16.142,5 kuna mjesečno, odnosno 193.710,00 kuna godišnje
 Todor Tsvetkov/Getty Images

Priča oko statusa digitalnih nomada u Hrvatskoj sada je, čini se, potpuno zaokružena. Naime, nakon što su usvojeni potrebni zakonski akti, uspostavljen je i online sustav za elektroničku predaju zahtjeva, a na Croatia.hr - u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta - kreirana je i posebna podstranica Croatia your new office na engleskom jeziku koja sadrži sve važne informacije vezane uz prijave i boravak digitalnih nomada u Hrvatskoj.

image
HTZ

Promotivna kampanja "Croatia, your new office!" (u prijevodu: Hrvatska, vaš novi ured!), a u sklopu koje je stranica i pokrenuta, fokusirat će se na tržišta Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije.

"Cilj najnovije kampanje je predstaviti Hrvatsku kao zemlju koja digitalnim nomadima može jamčiti ugodan i siguran boravak te kvalitetne uvjete za život. Hrvatska je zemlja u kojoj ljudi u velikoj mjeri govore engleski jezik, zemlja koja nudi jedinstven način života s autentičnim iskustvima, ima dobru internetsku vezu, povoljnu klimu i prekrasnu prirodu, dobru povezanost s ostatkom Europe, pristupačan život prema europskim standardima te dobru i pristupačnu zdravstvenu zaštitu", istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Priča s digitalnim nomadima i Hrvatskoj kao njihovom potencijalnom odredištu pokrenuta je još u studenom 2020. godine. Tada je Hrvatski sabor usvojio Zakon o strancima, koji je na snagu stupio s početkom ove godine. Prema njemu se digitalnim nomadima može odobriti privremeni boravak u trajanju do godine dana.

Nedavno je do kraja, prenosi turistički news portal hrturizam.hr, regulirano i pitanje zdravstvenog osiguranja za digitalne nomade, a isto su tako, prema pisanju tog medija, precizirani i svi uvjeti za prijavu, među ostalim oni financijski. Državljanin treće zemlje koji regulira privremeni boravak u svrhu boravka digitalnih nomada, prenosi portal, mora raspolagati sredstvima u visini od najmanje 2,5 prosječne mjesečne neto isplaćene plaće za prethodnu godinu. Na mjesečnoj razini to znači minimalno 16.142,5 kuna, na godišnjoj 193.710,00 kuna. Također, prema njima dostupnim informacijama trenutno je u obradi 18 zahtjeva digitalnih nomada, a pet ih je već i službeno reguliralo svoj status.

image
HTZ

"Hrvatska je jedna od prvih članica Europske unije koja je regulirala jednogodišnji privremeni boravak za digitalne nomade, a rezultat je to suradnje Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija te Ministarstva turizma i sporta. Hrvatski turizam prepoznaje ovu priliku u kontekstu razvoja cjelogodišnjeg turizma. Kvalitetnom ponudom i jednostavnijim procedurama nastojimo privući što veći broj digitalnih nomada i na taj način promovirati našu destinaciju. Poslovanje digitalnih nomada izvrsna je prilika za hrvatsko gospodarstvo, a raduje nas činjenica da digitalni nomadi pokazuju sve veći interes za brojne hrvatske gradove. Vjerujem da će Hrvatska digitalne nomade oduševiti svojim prirodnim i kulturnim ljepotama kao i autentičnom ponudom. Svim sadašnjim i budućim digitalnim nomadima želim toplu dobrodošlicu u jednu od najpoželjnijih europskih destinacija – jedinstvenu Hrvatsku“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2022 13:16