Pravi hedonizam

Idemo na istok! Upoznajte predivne hrvatske bisere Kopački rit i Baranju

Na smjestu gdje se ljube Dunav i Drava otkrijte mjesto koje život slavi tisućama boja, zvukova i okusa
 TZOBŽ

Vrijeme je da pomaknemo granice i odvedemo vas na istok, slijedeći moto naših maštovitih domaćina – HeadOnEast! U kutku između Dunava i Drave smjestilo se mjesto koje život slavi tisućama boja, zvukova i okusa. U Baranji smo i Kopačkom ritu.

Ma kakva Amazona, idemo u Rit
Mnogi ovo zaštićeno područje smatraju europskom Amazonom. Skeptici će reći “svašta” i – pogriješiti. Ovdje uistinu možete doživjeti ambijent iskonskog vodenog svijeta. Nigdje drugdje u Europi rijeke ne stvaraju “unutarnju deltu”, čudesni splet rukavaca (u Baranji zvanih fok), močvara i greda kojima raste, luta, pliva i leti preko 2.300 vrsta. Na stranu to što je možete doživjeti već po cijeni od 10 kuna – koliko stoji osnovna ulaznica u Rit – najveća draž je u tome što svo to prirodno blago nije u “tamo nekom” nedostupnom zakutku, već nadohvat ruke. Dok ležerno krstarite Šetnicom bijelog lopoča ili ritskim brodićem, instagramable prizori flore i faune maltene... ne, nećemo reći “iskaču iz paštete”, jer grehota je u Baranji pomišljati na paštetu.

image
Vjeran Vidakovic/TZOBŽ

Najbolje mjesto za ogladnjeti
Radije nakon obilaska Rita zavirite u podjednako dojmljivu baranjsku kuhinju. Bilo da krenete prema Bilju i Osijeku, ili dublje u Baranju, prema Kneževim Vinogradima, Karancu i Zmajevcu, nećete pogriješiti – u dosegu ste opasno dobrih delicija. Niz ovdašnjih restorana misli globalno, a djeluje lokalno, nudeći svojim gostima autentične specijalitete u vrhunskoj izvedbi. Kušajte baranjski kulen, fiš i perkelt, obilne mesne plate i lagane salate, dok u desertnom slijedu nemojte propustiti taške s domaćim pekmezom. Poseban je doživljaj uživanje u baranjskoj kuhinji u autentičnom ambijentu gatora – vinskih podruma. “Vinska majka”, kako često tepaju Baranji, i na tom će vas planu oboriti s nogu (jasno, ne zato što ćete vi pretjerati, već zbog kvalitete svojih vina) stoga vas pozivamo da otkrijete jednu od najljepših vinskih cesta u Hrvatskoj i jedinstvenu ulicu vinskih podruma u Zmajevcu.

image
Denis Despot /TZOBŽ

Hedonizam duše – aktivizam tijela
U Baranji se aktivizam tijela i hedonizam duše stapaju u savršeni perpetuum mobile. Ne možete se prejesti ili nagomilati višak energije, jer se na sve strane otvaraju veličanstvene staze (osim Ritom, nemojte propustiti šetnju ili pedaliranje poljima i vinogradima čuvene Planine). S druge strane, nećete se izgubiti u divljini, jer je u Baranji ugođaj doma uvijek blizu, posebice na adresama sve brojnijih ruralnih domaćinstava i kuća za odmor. Zahvaljujući i njima, regija je sve omiljenija obiteljska destinacija, posebice ako se u okolici održava i kakva manifestacija.

Ukratko, pomaknite granice - spakirajte ruksak, obujte “patike” i pravac HeadOnEast!

image
Nenad Milic/TZOBŽ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 06:54