KAKVA PRILIKA!

Imate 18 godina? Prijavite se za besplatne Interrail propusnice i istražite kontinent vlakom!

Interrail propusnica putnicima trenutačno omogućava da posjete 40.000 destinacija u 33 europske zemlje
 Martin-dm/Getty Images

Europska unija odlučila je nanovo pokrenuti svoj program DiscoverEU (Otkrij EU) koji bi tisućama mladih putnika, koji su navršili 18 godina, trebao omogućiti da uživaju u neograničenom putovanju europskim željeznicama pomoću Interrail propusnica, prenosi Lonely Planet.

Inicijativa je pokrenuta još 2018. godine kao pilot-program. No, kada je 2020. godine sve trebalo zaživjeti u punom jeku, pandemija covida spriječila je one koji su tada napunili 18 godina da se domognu svojih besplatnih propusnica. Posljedica je na kraju bila ta da se budžet koji je bio predviđen za to u protekloj godini prelio u ovu godinu, što znači da će sada čak dvostruko više mladih imati priliku istraživati Europu vlakom 2022. godine.

“Vizualiziramo jednu mega rundu od 60.000 propusnica koje će vjerojatno biti dostupne u listopadu ove godine”, najavila je Mariya Gabriel, povjerenica Europske unije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade. Dodala je da će za propusnice moći aplicirati i oni koji su lani napunili 18 godina, ali i oni koji će taj rođendan proslaviti ove godine.

Interrail propusnica putnicima trenutačno omogućava da posjete 40.000 destinacija u 33 europske zemlje. Program se temelji na ideji hrabrenja kulturološkog jedinstva diljem EU, a svakoj je državi članici, ovisno o broju stanovnika, alociran određeni broj propusnica. Oni koji dobiju propusnice morat će ih iskoristiti u roku od godine dana, do ožujka 2023., i to u razdoblju od 30 dana. S obzirom na to da covid i dalje hara Europom, nudit će im se i dodatna zdravstvena osiguranja te osiguranja od prekida putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:46