INSPIRACIJA

Kakva raskoš boja, oblika i mirisa! Ovo su najljepši proljetni sajmovi cvijeća u Europi

Dok čekamo zagrebački Floraart, zakazan za sredinu svibnja, provjerili smo koje su vodeće cvjetne manifestacije
 Marina-nozhko/Depositphotos

Dok željno iščekujemo međunarodnu izložbu Floraart, koja u Zagreb privlači tisuće zaljubljenika u biljke i prelijepo cvijeće, a koja bi se ove godine - prema najavama - trebala održati od 19. do 22. svibnja, otišli smo na malo “virtualno putovanje” Europom i “posjetili” neke od tradicionalno najšarenijih gradova, barem kada je cvijeće u pitanju. U tome smo se vodili izborom koji je izradio Lonely Planet u svom članku pod naslovom “Gdje vidjeti najbolje proljetne izložbe cvijeća u Europi”.

Blooming Baroque, Ludwigsburg, Njemačka

Polutrajna vrtna izložba Blooming Baroque održava se još od 1954. godine, i proteže na površini od 30 hektara. U sklopu nje okruženje dvorca Residenzschloss iz 18. stoljeća pokazuje se u cijeloj lepezi boja, koja se može razgledati od ožujka do studenoga.

image
/Depositphotos

Vrtovi Keukenhof, Lisse, Nizozemska

Keukenhof, najveći vrt na svijetu, najbolje je mjesto gdje se može pogledati svu ljepotu proslavljenog nizozemskog cvijeća. Tamo ćete na 32 hektara moći doživjeti čak više od 800 različitih vrta tulipana. Izložba traje od 24. ožujka do 15. svibnja.

image
Richard Semík/Depositphotos

Festival otvorenih vrtova, Cordoba, Španjolska

Dijelom festival, a dijelom natjecanje, ovaj šareni događaj nalazi se i na UNESCO-voj listi. Naime, svake godine ovaj festival mami posjetitelje u Cordobu, koji onda imaju prilike istraživati vrtove lokalnog stanovništva, koji datiraju još od rimskih vremena. Festival se održava od 3. do 15. svibnja.

Temps de Flors, Girona, Španjolska

Svakog svibnja srednjovjekovni centar ovog grada pretvara se u galeriju na otvorenom s cvjetnim sagovima, umjetničkim instalacijama i skulpturama. Istodobno, u gradu se održava i Girona A Cappella Festival. Prava je to poslastica kojom možete počastiti, osim osjetila vida i njuha, i ona sluha.

image
/Depositphotos

Chelsea Flower Show, London, Velika Britanija

Ova vrtna izložba održava se na području londonske Kraljevske bolnice Chelsea, traje pet dana - od 24. do 28. svibnja - i okuplja, kako amatere, tako i eksperte. Ove godine tema izložbe je održivost i klimatske promjene.

image
/Depositphotos

Infiorata festivals, Italija

Tijekom svibnja i lipnja, diljem Italije održavaju se festivali ukrašavanja cvijećem, u povodu slavlja Tijelova. Tada volonteri ulice pretvore u “umjetnička platna” pomoću cvijeća. Tri najbolja festivala su, kaže Lonely Planet, Noto u Siliciji, Spello u Umbriji i Genzano u Laciju.

image
Michele Ponzio/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:00