VINO I ŠKOLJKE

Kasno ljeto na Pelješcu: najveći hrvatski poluotok nikad nije bio dostupniji

Nedavno otvoreni Pelješki most spojio je Hrvatsku i omogućio da se do njezina juga dođe bez prelaženja državne granice
 Tom Dubravec/Cropix

Najveći hrvatski poluotok nikad nije bio dostupniji! Prekrasne plaže, gradići na obali, šarmantna mjesta u unutrašnjosti, vrhunske vinarije, fantastični restorani sa specijalitetima od lokalnih školjki... Do svih tih, i brojnih drugih ljepota Pelješca, od ove je godine jednostavnije stići nego ikada prije. Razlog je, dakako, nedavno otvorenje dugoočekivanog, maestralnog Pelješkog mosta, koji je spojio Hrvatsku i omogućio da se do njezina samog juga dođe bez prelaženja državne granice.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

"Izgradnja Pelješkog mosta jedan je od najvažnijih strateških projekata u povijesti Hrvatske, posebice ako znamo da je njegovom izgradnjom spojen jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Navedeno znači još bolju prometnu dostupnost Dubrovnika, našeg turističkog bisera i jedne od najpopularnijih hrvatskih destinacija, ali i cijelog poluotoka Pelješca. Putovanje tim dijelom zemlje odsad će biti puno praktičnije i ugodnije, a posebno smo ponosni kako je most svojim kompleksnim i unikatnim dizajnom na zanimljiv način promijenio vizuru Malostonskog zaljeva", izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

image

Pelješac biciklizam

Hrvoje Sepić/Htz

Kasno ljeto idealna je prilika za posjet Pelješcu i uživanju u svemu što on nudi. A toga je zaista pregršt!

Pelješac nazivaju i domovinom kapetana, zbog bogate pomorske povijesti, poluotokom vina i školjki, mjestom rajskih plaža. I svaki je od tih nadimaka točan.

Pelješac biste mogli istraživati danima, a i dalje bi vam ostalo toliko toga što biste mogli otkriti. Krenite od Stona, gradića koji se smjestio na samom početku poluotoka. Njegova je stara jezgra šarmantni mediteranski labirint kamenih uličica, utvrda, crkvica, a na uzvisini iznad mjesta, nalazi se najveća atrakcija: stonske zidine. Ovaj najduži očuvani kameni zid u Europi, dug 5,5 kilometara, povezuje grad s Malim Stonom, a može se obići šetnjom. Za tu šetnju svakako preporučujemo udobnu obuću, izbjegavanje najvećih vrućina, a trebat će vam i nešto kondicije, jer je uspon na zidine dosta strm. No pogled s njih svakako vrijedi truda i znoja!

image

Stonske zidine

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

U Stonu se nalazi i poznata solana, a cijeli je malostonski zaljev poznat po uzgoju školjki, koje se mogu probati u brojnim konobama i restoranima.

Na drugoj strani u odnosu na Ston, smjestilo se najveće mjesto poluotoka, Orebić. Njegova je okolica poznata po prekrasnim plažama, a tek ga uski kanal dijeli od Korčule, do koje se brodom stiže za samo desetak minuta. U Orebiću se isplati razgledati Pomorski muzej i Franjevački samostan, u sklopu kojeg ćete pronaći i vidikovac s najljepšim pogledom na cijeli zaljev.

Osim ta dva veća grada, poluotok je pun manjih, šarmantnih mjesta na obali i u unutrašnjosti, od kojih svako ima neku posebnost i priču, a svima je zajedničko da njeguju tradiciju i atmosferu prave Dalmacije.

Ono što posebno oduševljava posjetitelje Pelješca, njegove su čarobne plaže. Kamo god se zaputili, more je kristalno čisto, uvale kao stvorene za uživanje, a na mnogima ima i hlada pod gustim drvećem. Nerijetko zato gosti koji ljetuju na tom poluotoku svaki dan koriste za istraživanje nekog novog divnog mjesta za kupanje.

image

Viganj

Ivo Biočina/Htz

Jedna od najpoznatijih plaža je Divna, koja je prekrasna koliko joj i ime govori. Tirkizno plavo more, ugodni šljunak, nešto drveća za bijeg u hlad, osvajaju svakoga tko ju posjeti. Ništa manje impresivna nije ni Žuljana, smještena u istoimenom naselju, uvala Prapratno u blizini trajektnog pristaništa, plaže Vučina ili Duba, skrivene uvale, poput plaže Mokalo... Pelješac je, bez sumnje, mjesto na kojem će svatko naći plažu baš prema svojem ukusu.

image

Plaža Divna

/Shutterstock

A nakon kupanja i sunčanja, na ovom poluotoku slijedi hedonistički odmor u vrhunskoj hrani i vinima. Zaštitni znak su kamenice i svježe školjke, te ostali mediteranski specijaliteti koji se s pažnjom pripremaju u lokalnim restoranima i konobama, i savršeno prate najpoznatija pelješka vina. Pelješac je jedno od najznačajnijih vinskih područja u cijeloj Hrvatskoj, a posebno je cijenjen položaj dingač na jugozapadnim obroncima poluotoka, s kojeg grožđe daje neka od najboljih crnih vina u Hrvatskoj i okolici. Brojne su vinarije otvorene za turistički posjet, razgled podruma i kušanje, što je turistička atrakcija koju bi bilo šteta propustiti.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Za one koji odmor vole začiniti s malo zdravog umora, Pelješac nudi bezbroj mogućnosti. U mjestu Viganj nalazi se jedna od najboljih lokacija za windsurfing u Hrvatskoj. U kanalu koji razdvaja Pelješac i Korčulu, naime, zbog iznimno povoljnog vjetra, surfati dolaze ljudi iz cijelog svijeta, a organiziraju se i tečajevi za potpune početnike.

Ljubitelji planinarenja ne propuštaju se popeti na najviši vrh poluotoka, Svetog Iliju, koji se smjestio na 961 metara nadmorske visine, i s kojeg se pruža predivan pogled na cijeli poluotok, more i otoke koji ga okružuju. Na Pelješcu uživaju i aktivni biciklisti, kojima nešto uzbrdica ne smeta da cijeli poluotok istražuju na dva kotača.

Od obitelji s djecom, do aktivnih rekreativaca i onih željnih kupanja i vrhunske hrane i vina, Pelješac zaista nudi idealan odmor za svakoga. A od ove je godine bliži nego ikad!

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

image
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 08:13