Vinske priče

Klima u vinskim podrumima Slavonije i Baranje idealna je za jesensko vrijeme

Otkrijte recept za savršenu jesen u vinogorjima Baranja, Erdut, Feričanci i Đakovo
Vinski podrum Đakovačko-osječke nadbiskupije
 Denis Despot/TZOBŽ

Vinski podrumi idealni su za privikavanje na dolazak jesenskog vremena. Temperatura je konstantno jednaka, vino vrhunsko očuvano, a društvo uvijek veselo i nasmijano, posebice na krajnjem istoku Hrvatske.

Slavonija i Baranja pričaju jednu od najljepših vinskih priča, s nepreglednim vinogradima, gdje su smješteni najveći, najnagrađivaniji i najstariji vinski podrumi u Hrvatskoj. Iz Osijeka, krenite putem jednog od četiri vinogorja - Baranja, Erdut, Feričanci i Đakovo i priuštite si svoju dozu vinskog hedonizma, bilo to noćenje i romantična večera u vinskom podrumu ili koncert u vinogradu s pogledom na Dunav.

Priča đakovačkih misnih vina tka se od početka 18. stoljeća. Kao što su u biskupskoj ergeli othranjivani najljepši primjerci lipicanaca, a na Strossmayerovu dvoru iscrtavani planovi monumentalne katedrale, danas po mnogima najljepše crkve kontinentalne Hrvatske, tako je i u podrumu odmah ispod čuvene katedrale stvarana povijest vinarstva – danas đakovački misni chardonnay te osobito traminac spadaju među najcjenjenija slavonska vina, tražili u njima produhovljenje ili ne.

image
Baranjski gatori
Nenad Milić/TZOBŽ

Nakon što putujući iz Đakova zastanete u Osijeku i ostanete oduševljeni njegovim neobičnim spojem urbanog i tradicijskog, prijeđite Dravu. Pred vama će se rastvoriti ljepota Kopačkog rita, jedne od posljednjih velikih močvara u Europi, a potom i vinorodni obronci majke vina – Baranje.

Staze i vidikovci koji duž blagih grebena čuvene baranjske Planine spajaju lozu, žito i nebo oduzet će vam dah, dok će vam ga vina koja ćete kušati u polumilenijskom podrumu “Belja” ili u gatorima malih vinara – vratiti. Iz Baranje nećete htjeti dalje, iako “dalje” na ovom putovanju itekako postoji.

Gdje Dunav ljubi nebo, smjestilo se vinogorje Erdut. Moćna rijeka oplakuje ga s triju strana, jednako kao i sunce. Ovdašnja vinska priča počinje 1730., a svoje najljepše i najzanimljivije stranice (otkrijte ih!) ispisuje od 19. stoljeća naovamo. Uživajući nad Dunavom i horizontima beskrajne Panonije, u Erdutu ćete, kao malo gdje drugdje, doživjeti moć povezivanja tradicije, impresivnog krajolika i osunčanih vinskih aroma. Posegnuli za ovdašnjom graševinom ili chardonnayem, nećete pogriješiti, ne bio Erdut dom najvećem plantažnom nasadu u Hrvatskoj i jednoj od najvećih drvenih bačava na svijetu!

image
Erdutski vinogradi
Efekt Media/TZOBŽ

Najmlađe vinogorje, ono u Feričancima, svoju povijest broji od daleke 1804. godine! Smješteno na obroncima jednog od najstarijih hrvatskih gorja - Krndije, s pravom nosi brend Enosophia – mudrost vina. Mudrost stvaranja vina, posebice kraljice podruma frankovke za kojom je čeznuo i skladatelj Franz Liszt, čest gost ovog podruma. Vjerujemo da je i on dolazio početkom jeseni kako bi se naviknuo na nadolazeće hladnije razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:03