IMAMO VODIČ!

Klizanje, kuglanje, crtanje... Ove su aktivnosti za klince na praznicima potpuno besplatne

Sljedeći tjedan počinje drugi dio zimskih praznika, a mi smo provjerili kako tih tjedan dana zabaviti djecu, a ne bankrotirati
 Sandra Simunovic/Cropix/Cropix

Drugi dio zimskih školskih praznika traje od 20. do 24. veljače pa mnogi roditelji već sad razmišljaju kako popuniti djeci vrijeme i zabaviti ih tijekom tih s vikendima ukupno devet dana raspusta. Od sportskih aktivnosti, radionica, edukativnih obilazaka koji su potpuno besplatni, do onih kreativnih i zabavnih događanja za koje ipak treba izdvojiti nešto novca, donosimo prijedlog aktivnosti za sljedeći tjedan.

Besplatne sportske aktivnosti u sklopu programa Odmorko

Za one čiji klinci vole biti u pokretu, dobra je vijest da tijekom cijelog tjedna traje program Odmorko s mnogim besplatnim sportskim sadržajima. Školski sportski savez Grada Zagreba tijekom drugog dijela zimskog odmora učenika organizira program Odmorko. Program taje od ponedjeljka do petka, tijekom kojih će učenici moći koristiti plivališta Iver, Utrina, Svetice, Jelkovec i Zimsko plivalište Mladost te klizališta ŠRC Šalata i Velesajam. Osim plivanja i klizanja djeca će moći sudjelovati u igraonicama kuglanja, squasha, taekwondoa, streljaštva te poludnevnog programa Zgombaonice.

image
Nera Simic/Cropix/Cropix

U kuglani zagreb u Kranjčevićevoj 2 u ponedjeljak, srijedu i petak besplatno je kuglanje od 12 do 13 sati. Klizanje na Velesajmu besplatno je svakim danom od 10 do 13 sati., a klinci se mogu okušati i u streljaštvu u Streljani Doma sportova. Detaljan program Odmorka, s napomenama na koje se programe treba unaprijed najaviti, potražite ovdje. Sudjelovanje u aktivnostima je potpuno besplatno za sve učenike osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba uz predočenje važeće iskaznice ili zahtjeva za izradu iskaznice Hrvatskog školskog sportskog saveza za Grad Zagreb, a o tome detalje pronađite ovdje.

Besplatni razgledi grada

U subotu 18. veljače Društvo turističkih vodiča grada Zagreba organizira besplatne razglede grada za svoje sugrađane, a jedan je namjenjen baš djeci. U povodu Međunarodnog dana vodiča i 50. obljetnice osnutka Društva turističkih vodiča Zagreba organizarani su razgledi: Stazana hrvatskog narodnom preporoda, Zagreb u doba Vlahe Bukovca, Devet stoljeća Kaptola i Gradeca i Zabavna strana povijesti. Zabavna strana povijesti obilazak je prilagođen mlađem uzrastu, uz interpretaciju baštine ovijesne jezgre. Taj obilazak uz vodičicu Mirjanu Kovačić najavljen je ovim riječima: „Od Trga bana Jelačića (gdje dva vuka vrebaju konja Emira, a bog Merkur kontrolira trgovanje), preko Bogovićeve (gdje je Zemlja, ako je ovdje prizemljeno Sunce?) pa stepenicama do Gornjeg grada (a zašto ne Zapinjačom?) uz Kulu Lotrščak (s koje se dobro vide i lopovi i osvajači) preko Parka Grič (jesu li zidine dobre za sanjkanje?), Blatnom ulicom pored starog bunara, ispod Zvjezdarnice pa kroz vinograde natrag do potoka: šetnja gradom može biti zabavna i vesela, a baština i povijest zanimljivi!”

Početak svih obilazak je 11 sati ispred TIC-a na Trgu bana Jelačića, osim Zagreb u doba Vlahe Bukovca koji počinje ispred HNK, besplatni su i traju oko dva sata.

image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Radionice slikanja i plesa u MSU

Subotama u prijepodnevnim satima Muzej suvremene umjetnosti organizira kreativne likovne radionice za djecu u dobi od 6 do 14 godina. Radionice su vezane uz određena umjetnička djela iz fundusa Muzeja, ili pak uz radove na izložbama, te pružaju zabavno i edukativno iskustvo našim najmlađim posjetiteljima. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, no zbog ograničenog broja sudionika potrebno se minimalno dan ranije prijaviti za sudjelovanje na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Muzej u suradnji s Performing Arts Program (PAP) i Umjetničkom organizacijom Trafik organizira i radionice scenskih pokreta MSU front stage koje se održavaju jednom mjesečno, a detalje o programima za djecu i mlade možete pronaći ovdje.

Finale fašničkih i karnevalskih događanja

U utorak 21. veljače, dan prije početka korizme, završavaju fašnička i karnevalska događanja diljem Hrvatske, što je idealna prilika za uživati s klincima u zabavi pod maskama. U Rijeci se Međunarodna karnevalska povorka održava u nedjelju 19. veljače, a pokladni utorak rezerviran je za paljenje Fašnika, Pusta, Krnje u većini gradova koji imaju karnevalska događanja. U Samoboru se u utorak održava finalna povorka, nagrađuju najbolje maske u nekoliko kategorija, pali Princ Fašnik, a gost večeri je Dražen Zečić.

image
Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

PROGRAMI ZA PRAZNIKE KOJI SE PLAĆAJU

Druženje s životinjama u Zoološkom vrtu

Zoo Avantura je skupni je naziv za edukativne programe koji će se u Zoološkom vrtu Grada Zagreba održavati tijekom drugog dijela zimskih školskih praznika, od ponedjeljka 20. do petka 24. veljače 2023. godine. Ovaj program nije besplatan i cijena za jedan dan je 20 eura. Programi su namijenjeni učenicima od 2. do 6. razreda osnovne škole, traju od 8 do 16 sati i svaki dan imaju drugu temu. Zajedničko im je da djecu potiču na učenje o životinjskom svijetu kroz zabavu. Detalje pronađite ovdje.

Crtanje omiljenih likova iz serijala o Harryju Potteru

Om‘art radionice organiziraju u Amruševoj ulici više tečajeva slikanja za djecu tijekom školskih praznika. teme su različite, no djecu bi mogao najviše privuću četverodnevni tečaj Harry Potter na kojem će naučiti slikati junake iz omiljenog književnog i filmskog serijala. Radionice se održavaju od ponedjeljka do četvrtka od 18 do 20 sati, cijena cijelog tečaja je 100 eura, a jednodnevno sudjelovanje stoji 30 eura. Prethodno znanje iz crtanja nije potrebno, a svoj su djeci osigurani keksi, društvene igre i dodatni multimedijalni sadržaji. Detalje pronađite ovdje.

Jahanje konja i obiteljski ručak na ranču

Na obroncima Vukomerečkih gorica u blizini Zagreba smjestilo se izletište Ranč Cowboy, na kojem obitelji s djecom bez problema mogu provesti cijeli dan. Veliko igralište i mogućnost jahanja oduševit će najmlađe, a svi će biti zadovoljni s bogatom ponudom u restoranu uređenom u kaobojskom stilu, s ogromnim imanjem koje ga okružuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:57