ADVENT UZ MORE

Magični sajmovi u Istri i Kvarneru donose raskošni ugođaj za najljepše adventske fotografije

Gradovi su zasjali u najsvečanijem ruhu, a zvukovi božićne glazbe na ulicama zaslužni su za održavanje blagdanskog duha
Foto kutak kod Djevojke s galebom
 Studio Sarson

Rijeka
Ovogodišnji Rijeka Advent u centru grada i Trsatskom kaštelu održava se u drukčijem izdanju od onoga na koji smo navikli prethodnih godina. Gotovo 500.000 lampica, koje se protežu kilometrima, obasjavaju gotovo svaki kutak grada. Prigodna blagdanska glazba odjekuje s gradskog razglasa duž cijelog Korza i pruža pravi blagdanski ugođaj, a Trg Ivana Koblera tradicionalno krasi Adventski vijenac.

image
Advent u Rijeci
Matija Djanješić/Cropix

Trsatski kaštel ogrnut je plaštem božićnih lampica kojih je još više nego protekle godine, a posjetitelji ga mogu posjetiti svaki dan od 9 do 21 sat. Unikatne božićne dekoracije ovaj su Advent udahnule božićni duh stoljetnoj trsatskoj dami, a nad gradom se ponovno nadvila veličanstvena Votivna kruna, ujedno najveća u Europi.
Svakim radnim danom i nedjeljom od 17 do 19 sati te subotom od 10 do 13 sati i od 17 do 19 sati posjetitelji se mogu fotografirati ispred Kućice Djeda Mraza, gdje je postavljen Foto point Foto Kurtia, sukladno epidemiološkim mjerama. Svatko tko se fotografira dobiva gratis čestitku sa svojom fotografijom i nosi dio blagdanske čarolije sa sobom.

image
Advent u Rijeci - okićeni grad
Matija Djanješić/Cropix


Opatija
Jedan od najljepših adventa uz more i ove je zime u prilagođenom obliku Opatiju ponovo ukrasio svečanim blagdanskim ruhom. Zima u ovoj slavnoj europskoj destinaciji duge tradicije donosi posebne draži i iskustva: zvuk božićne glazbe u parkovima i na ulicama, šetnje na ljekovitom zraku uz samu morsku obalu, opuštanje uz posebne wellness tretmane u hotelima i spa-centrima. Prekrasno uređeni gradski parkovi i šetnice, bogata ponuda opatijskih hotela, uz niz orašara koji "drže stražu" na brojnim gradskih lokacijama, pokazali su i da je u ovim promijenjenim okolnostima Opatija nezaobilazna zimska destinacija.

image
Čarolija u parku Angiolina
Vasja Pinzovski


Pula
Blagdanska manifestacija "Prosinac u Puli - Dicembre in città" trebala je uključivati 97 programa na 18 lokacija, no kao i u drugim gradovima, događanja su otkazana zbog epidemioloških mjera.

image
Advent u Puli
Goran Šebelić/Cropix

Grad je, međutim, svejedno ukrašen u svoje najsvečanije blagdansko ruho, a posebno se izdvajaju tri lokacije: Giardini, Portarata i Danteov trg. Bogat kulturni program i prigodne izložbe mogu se pogledati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, HDLU Istre, Galeriji HuiU i drugima.

image
promo de
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:29