LEGENDA ILI ISTINA?

Misterij u Irskoj: je li u ovom srednjovjekovnom selu pokopan pravi Djed Mraz?

Mještani i desetak tisuća turista koji svake godine posjećuju Jerpoint Park vjeruju da jest, ali arheološka istraživanja nisu u planu
 Mphillips007/Getty Images/istockphoto

Zeleni brežuljci na kojima bezbrižno pasu ovce, staro groblje s datumima na grobnicama koji datiraju sve do 13. stoljeća i ruševni ostaci crkve svetog Nikole. Tako izgleda Jerpoint Park, selo u blizini irskog grada Kilkennyja, za koje se vjeruje da je posljednje počivalište Svetog Nikole od Myre, sveca na kojem je temeljen najpoznatiji djedica u crvenom, Djed Mraz.

Mjesto, u kojem danas živi jedna jedina obitelj, nastalo je 1160. godine prije Krista, a utemeljili su ga Normani. Do 15. stoljeća tu su bile kuće, ulice, tržnica, mostovi, čak i vodovodni sustav. Arheološka istraživanja otkrivaju da je mjesto raseljeno u 17. stoljeću zbog ratova i kuge i od tada propada.

No kakve sve to veze ima s Djed Mrazom, pitate se? Osoba koja je inspirirala izgled i karakteristike današnjeg simbola Božića bio je stvarna osoba, sveti Nikola. Prije nego je postao svetac, Nikola je bio dječak bez obitelj, siroče, odrastao u gradu Patara u Rimskom carstvu.

image
Mirexa/Getty Images/istockphoto

Zaredio se, postao biskup Myre, koja se nalazi na području današnje Turske, a tamo je i umro 343. godine. Ipak, točna lokacija njegova groba nije poznata. Neki vjeruju da je pokopan ispod crkve svetog Nikole u Antalyji u Turskoj, drugi da je tijelo ukradeno i preseljeno u talijanski Bari. Jedna teorija govori i o tome kako je tijelo ukradeno i da su njegovi ostaci prodavani i darovani ljudima i crkvama diljem svijeta.

Na tu posljednju se naslanja i irska legenda koja kaže da su dva viteza prenijela tijelo iz Turske u Irsku i pokopala ga na groblju upravo u ovom selu. Mještani okolnih mjesta i jedini stanovnici Jerpoint Parka, obitelj O‘Connell, u to godinama vjeruju. Postoji čak i točno određeni nadgrobni kamen za koji vjeruju da njegov. Iako desetak tisuća turista svake godine obilazi ovo mjesto i grobnicu, zasad nisu u planu arheološka istraživanja koja bi teoriju o tome tko se nalazi ispod zemlje potvrdila ili demantirala. Ako se pita stanovnike, tako je i bolje. Njima je za božićnu čaroliju dovoljno da – vjeruju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:17