BOGATI PROGRAM

Najljepši otočni advent na Rabu vraća se u punom sjaju, na pozornicu stižu i brojne zvijezde

Osim vrhunskih koncerata, klizališta i gastro ponude, ove godine uvode se i novosti poput konjičke priredbe i outdoor natjecanja
 Tz Grada Raba/

Ove će se godine Advent u gradu Rabu, poznatiji kao "Najljepši otočni advent" održati od 26. studenog 2022. do 7. siječnja 2023. godine, a posjetitelji će, nakon dvije godine pandemije, opet moći uživati u adventskom ugođaju, koji će se ove godine, uz uključenje oba gradska trga - trg sv. Kristofora te trg Municipium Arba, protezati od poslovnog centra Mali Palit preko parka Boškopini i povijesne jezgre grada, do parka Dorke.

Još se ljetos dalo naslutiti da je Rab u ovoj godini započeo sa svojim projektima u predpandemijskim razmjerima, pa su tako održana sva događanja većih razmjera poput Rabske fjere, Rab film festivala, Rab Jazz Fest – a te mnogih drugih. Kao i kod Rabske fjere, i Najljepši otočni advent uključuje čitav niz lokalnih udruga, društava i klubova te suradnju triju rapskih institucija: Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta i Turističke zajednice grada Raba.

image
Tz Grada Raba/

Ovogodišnji Najljepši otočni advent će biti ispunjen božićnim druženjima, paljenjem adventskih svijeća, živim jaslicama, sajmovima, radionicama i predstavama za djecu, bit će tu i sportskih aktivnosti u zabavnom obliku, Adventski gastro show kao novina Adventa, a i novogodišnji vlakić će prometovati na ruti od Sportske dvorane Rab do Nove rive. Nezaobilazno klizalište će sigurno razveseliti sve koji vole zimske radosti i ne mare za hladnoću leda.

Službeni početak Adventa u Rabu obilježen je paljenjem lampica na velikom božićnom drvcu i cjelokupne blagdanske rasvjete te koncertom klape Cambi na Trgu Municipium Arba u subotu, 26. studenog, kada svoja vrata otvara i klizalište u Varošu. Rabljane će kroz Advent zabavljati razni izvođači: 16. prosinca Belfast Food, 24. prosinca u jutarnjim satima klapa Tramuntana, 27. prosinca Željko Bebek, 29. prosinca Ivica Sikirić – Ićo, a za grandiozan ulazak u 2023. godinu, Rab će ugostiti pravu zabavljačku zvijezdu – Maju Šuput!

Ipak, Rab neće biti samo zabavljačka meka ovog Adventa. Sveti Nikola će u jutarnjim satima doći najmlađima u posjet i to brodicom, a nakon toga slijedi otvorenje Virtualnog muzeja ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba JUXTA MARE, koji će spojem tradicionalne i suvremene interpretacije povijesti, sačuvati od zaborava važne povijesne podatke o ribarima i brodograditeljima Raba, uz ostalu maritimnu baštinu. Novina ovog Adventa na Rabu je i Božićna konjička priredba koja će se održati 12.12. te će se pobrinuti da se najmlađi odlično zabave uz program Konjičkog kluba Soline iz Raba. No to nije sve, outdoor turizam je sve zastupljeniji na otoku Rabu, pa se lokalni Triatlon klub Rab pobrinuo da petu godinu zaredom, 17.12. održi jutarnju trkačku utrku povijesnom jezgrom Raba, a popodnevna utrka dobiva epitet i "pivska" jer će se uz trčanje mjeriti i ispijanje tog među mnogima omiljenog pića. Naredni dan, 18.12.u jutarnjim satima će se održati i Božićno-novogodišnja biciklijada lokalnog Biciklističkog kluba Mag, na koju su svi zaljubljenici u bicikliranje dobrodošli. Rab će biti domaćinom još jednog adventskog događanja 17.12. Naime, pored tradicionalne podjele otočnih specijaliteta na Badnjak i Silvestrovo, ova godina donosi novinu naziva Adventski gastro show, u kojem će se okušati tri kuhara, od kojih će jedan biti, naravno, lokalni! Gastro dio bit će začinjen glazbom i zabavom, a vjerujemo da će svi koji budu ocjenjivali jela biti u velikoj trilemi.

Razdoblje Najljepšeg otočnog adventa je čaroban dio rapske turističke sezone, te iz tog razloga Rabljanke i Rabljani pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u doživljaju sasvim posebnog zimskog, otočnog doživljaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 06:09