Savršen odmor

Nautička ruta zadarskim arhipelagom: najljepši otoci i uvale čekaju da ih otkrijete

Na otocima u okolici Zadra pronaći ćete odmor po svojoj mjeri, a oni željni privatnosti i skrivene uvale za potpunu samoću

Sakarun, Dugi otok

 Aleksandar Gospić

Čudesan svijet zadarskih otoka krije gotovo 300 otoka, otočića i hridi koji se pružaju u četiri niza paralelno s obalom, najrazličitijih su oblika i veličina, nastanjeni ili pusti, turistički razvijeni ili nerazvikani. Područje je to neotkrivenih ljepota, bistrog mora i prekrasne prirode.

Ovo je područje idealno za sve vrste aktivnosti na moru i pod morem, a vaše plovilo će naći sigurno utočište u više od 50-ak luka i lučica, na organiziranim sidrištima i u zaštićenim uvalama. S toliko otoka, uvala i grebena za istraživanje, ne čudi da postoji i puno načina na koje možete doživjeti zadarsko nautičko dvorište. Budući da je većina otoka nenaseljena, postoji bezbroj mogućnosti da pronađete samoću - i svoje vlastito mjesto za sidrenje i plivanje.

image

Dugi otok, zaljev Pantera i Veli rat

Boris Kačan

Iz svake od 10 marina na zadarskom području možete istražiti regiju, a u ponudi su i svakodnevni trajekti, jedriličarske škole, najam jedrilica, motornih čamaca, katamarana, pa i malih čamaca.

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za savršenu nautičku rutu u okolici Zadra i prijedlog mjesta koja svojom ljepotom osvajaju na prvi pogled. Iako su pustolovine na jedrenju slane, one ostavljaju slatke i dugotrajne uspomene na morsko uživanje u okolici Zadra.

Ugljan

Zelenim otokom preko puta Zadra, Ugljanom, dominira tvrđava Sv. Mihovil iz koje se pruža nezaboravan pogled na zadarski arhipelag. Kukljica, Kali, Preko i Ugljan su mjesta s dugom ribarskom i turističkom tradicijom, a ispred njih su se smjestila dva slikovita otočića, Ošljak s autentičnom ribarskom lučicom i Galevac s franjevačkim samostanom usred park-šume s najrazličitijim mediteranskim raslinjem. Otočne marine, sigurne luke i lučice u kojima se osjeća mediteranski ugođaj rado će primiti vaša plovila.

Pašman

Ova oaza mira i tišine s otokom Ugljanom povezan je mostom u prolazu Ždrelac. Ljubitelje kulturne baštine očarat će benediktinski samostan na brdu Ćokovac kraj Tkona i franjevački samostan u Kraju. Jedinstven doživljaj pruža šetnja pješačkom i biciklističkom stazom koja se pruža duž cijelog otoka.

Dugi otok

Jedan od najljepših jadranskih otoka je svakako Dugi otok. Na jednom kraju je Park prirode Telašćica čija je uvala u davnoj povijesti činila cjelinu s kornatskim arhipelagom, a na drugom impozantni svjetionik Veli Rat sa slikovitim uvalama Solišćica, Pantera i pješčanom plažom Sakarun. Ribarska i turistička mjesta Sali, Božava, Luka, Savar i druga povezuje panoramska cesta s koje se pruža nezaboravan pogled na okolicu. Posebno su impresivni klifovi visoki i do 160 m koji se pružaju u dužini od desetak kilometara na strani otoka okrenutoj prema pučini. Brežuljkast teren i obilje mediteranskog bilja pozivaju na šetnju, a kristalno bistre uvale su dobro poznate roniocima.

image

Pogled na Zadar

Ivan Čorić

Pag

Pag je otok fascinantnih krajolika s najrazvedenijom obalom na Jadranu i brojnim pješčanim i šljunčanim plažama, kilometrima suhozida, prastarim maslinicima i opojnim mirisom kadulje. Zaštitni znakovi su svjetski poznati ovčji sir, janjetina, čuvena paška čipka i sol, a sam grad Pag, spomenik srednjovjekovnog urbanizma, poznato je djelo glasovitog graditelja Jurja Dalmatinca.

Silba

Dublje u zadarskom arhipelagu naći ćete otok Silbu, koji nije samo jedan od najmanjih naseljenih otoka u Hrvatskoj, već je i jedan od rijetkih otoka bez automobila! Površina Silbe iznosi oko 15 četvornih kilometara i dug je samo 8,5 kilometara, što olakšava obilazak pješice i biciklom.

Silba je prekrasno mjesto za boravak od nekoliko dana ili višednevno jedrenje, najbolje u kombinaciji s drugim otocima na tom području poput Oliba, Premude i Molata. Otok je bogat pješčanim i šljunčanim plažama, a s obzirom na to da nema hotela, stvarno možete osjetiti lagani otočki život. No, opustite se na otočki način u privatnom smještaju, a ako vam zatreba tamo ima i pošta, nekoliko trgovina i naravno, više kafića i restorana.

Molat

Otok je prvi puta naseljen u 7. stoljeću, a u vrijeme mletačke vladavine bio je važna luka. Danas je poznatiji po brojnim osamljenim plažama na kojima doista možete pronaći mjesto samo za sebe. Do Molata je jednostavno doći trajektom iz Zadra, ili kao dio privatne ture za jednodnevni izlet. Ljubitelji knjiga trebali bi se uputiti u središte otoka i posjetiti knjižnicu. Otok se može pohvaliti s više od 600 knjiga - što je daleko više knjiga nego stanovnika!

Galešnjak

Slavni „otok srce” nalazi se upravo u zadarskom arhipelagu. Ovaj maleni otok od samo 0,132 kvadratna kilometra slučajno je otkriven prilikom pretraživanja Google Earth snimaka. To je odmah postala tema na TV kanalima kao što su CNN i BBC. Čitav je svijet saznao za Galešnjak, otok s najsavršenijim oblikom srca na svijetu. Možete isplanirati i svoje romantično putovanje, ali imajte na umu da on nema nikakvu vrstu umjetnih građevina ili smještajnih objekata. No to ga čini još romantičnijim, zar ne? Uživajte u romantičnim trenucima pod zvijezdama ili plivajte bistrim šljunčanim plažama koje okružuju maleni otok sa svojom voljenom osobom.

image

Pogled na Biograd na moru

TZ Zadarske županije

Fantastične marine i bove u mirnim uvalama

Svaki iskusni mornar zna pravu vrijednost prijateljske luke ili dobro opremljene marine, a zadarska ih regija ima velik broj. Pored deset marina u Zadarskoj županiji postoji više od trideset sigurnih sidrišta i luka sa stotinama vezova.

Povijesne su okolnosti zahtijevale da luke, sidrišta i vezovi diljem regije budu mnogobrojni i bliski, a sjajne suvremene luke i marine na tom području povećale su ulog i podigle igru na novu razinu.

Nakon iscrpljujućeg dana jedrenja arhipelagom i ispunjavanjem srca do vrha prirodnim čudima i dalekim horizontima prijateljskog mora, zasigurno se nećete morati brinuti gdje protegnuti noge i objesiti svoj šešir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 13:19