ISTRAŽIVANJE

Ne vrijedi svaka putovnica jednako! Ovo su "najjače i najslabije" u 2022., evo gdje je Hrvatska

Ne računajući mjere vezane uz koronavirus, vlasnici japanskih i singapurskih putovnica mogu bez vize putovati u čak 192 destinacije
 /Depositphotos

Sada već tradicionalni Henley Passport Index otkrio je svoju listu "najjačih i najslabijih" putovnica na svijetu za ovu, aktualnu 2022. godinu. Prema njoj, najmoćnije putovnice svijeta su one Japana i Singapura, a najslabija Afganistana. Naime, ne računajući aktualne mjere i restrikcije vezane uz pandemiju koronavirusa, prenosi portal TravelDailyNews, vlasnici japanskih i singapurskih putovnica mogu putovati u čak 192 destinacije a da unaprijed ne moraju ishoditi vizu, dok vlasnici afganistanske putovnice mogu tako bezbrižno prijeći granicu njih čak 166 manje, dakle vrlo skromnih 26 destinacija.

Što se tiče ostatka liste, na drugom su mjestu Njemačka i Južna Koreja čiji vlasnici putovnica mogu putovati u 190 destinacija, a Finska, Italija, Luksemburg i Španjolska dijele treće mjesto sa 189 destinacija. Američka i britanska putovnica su, nakon što su 2020. spale na osmo mjesto, povratile dio svoje snage te se sada, sa 186 destinacija, nalaze na šestome mjestu.

Hrvatska ove godine dijeli 17. mjesto s Bugarskom. Naime, vlasnici hrvatskih i bugarskih putovnica mogu bez prethodnog traženja vize posjetiti 173 destinacije. U odnosu na prethodnu godinu, hrvatska se putovnica popela za jedno mjesto rang-liste. Sa 172 destinacije lani je bila na 18. mjestu.

image
/Depositphotos

Na samom dnu ljestvice nalaze se pak Somalija (34 destinacije), Jemen (33), Pakistan (31), Sirija (29), Irak (28) i već spomenuti Afganistan s 26 destinacija na samom dnu.

Što se tiče napretka, zavidan su ostvarili Ujedinjeni Arapski Emirati koji se sada nalaze na 15. mjestu rang-liste, najvišem mjestu koje je neka arapska država držala u 17 godina postojanja indeksa. Vlasnici te putovnice mogu bez traženja vize putovati u 175 destinacija. Napredak su isto tako ostvarile i Ukrajina i Gruzija - pomakle su se za čak 25 mjesta na rang-listi u zadnjih 10 godina.

Kao i prethodne godine, rang-lista ukazuje na velik jaz između moćnih i slabih putovnica, najveći u povijesti rang-liste. Jaz je posebno evidentan i u odnosu juga i sjevera. Primjerice, vlasnici švedske i američke putovnice mogu bezbrižno u 188 destinacija, a vlasnici angolske, laoške ili pak kamerunske putne isprave u njih samo 50-ak. No, postoji i dobra vijest. A to je da se, gledano kroz povijest, stvari načelno poboljšavaju. Naime, u 2006. godini pojedinačna je osoba u prosjeku mogla putovati bez prethodnog traženja vize u 57 zemalja svijeta. Danas prosječno može bez traženja vize putovati u njih 107.

Zemlje s "najjačim" putovnicama

1. Japan i Singapur (192 destinacije)

2. Njemačka, Južna Koreja (190)

3. Finska, Italija, Luksemburg, Španjolska (189)

4. Austrija, Danska, Francuska, Nizozemska, Švedska (188)

5. Irska, Portugal (187)

6. Belgija, Novi Zeland, Norveška, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD (186)

7. Australija, Kanada, Češka, Grčka, Malta (185)

8. Mađarska, Poljska (183)

9. Litva, Slovačka (182)

10. Estonija, Latvija, Slovenija (181)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:47