Novi trend

Neispavani ste? Niste jedini. Sve više turista putuje samo kako bi se napokon pošteno naspavali

Turizam spavanja postao je toliko popularan da hoteli i resorti nude posebne apartmane za dobar san, uz dodatne programe za opuštanje

Hotel room comfort with good sleep easy relaxation lifestyle of Asian girl on bed have a nice day morning waking up, taking some rest, lazily relaxing in guest bedroom in city hotel

 Chinnapong/Getty Images/istockphoto

Mnogo spavanja na odmoru nekima je nezamislivo. Na putovanjima često spavamo manje kako bismo imali što više vremena za istraživanje novih mjesta. No, sudeći po novom trendu, čini se da su se stvari potpuno promijenile. Najveći turistički trend ove godine je turizam spavanja. Naime, mnogi hoteli i odmarališta pratili su navike putnika koji sve češće žele otići na odmor kako bi se dobro naspavali. Trend je to koji raste od pojave pandemije, a čini se da je ove godine na vrhuncu. Kako pišu svjetski mediji, u posljednjih godinu dana svjetski hoteli odlučili su preurediti dio svojih prostorija i soba te ponuditi udobne apartmane za spavanje. Jedan od njih je i Park Hyatt New York, koji svojim gostima nudi Bryte Restorative Sleep Suite, apartman od 90 kvadrata ispunjen sadržajima koji poboljšavaju san. Turizam spavanja prepoznali su i u Rosewood Hotels & Resortsu. U tom su renomiranom svjetskom lancu hotela nedavno otvorili program nazvan Alchemy of Sleep (Alkemija sna), koji gostima nudi svojevrsno utočište i promiče kvalitetan odmor. Zasad se takva ponuda može naći na 20 njihovih lokacija, uključujući Pariz, Kaliforniju, Abu Dhabi, Peking i London. London je jedan od najposjećenijih gradova u Europi, tako da ne čudi što se upravo ondje otvorio potpuno novi hotel za spavanje, Zedwell. Sobe u Zedwellu opremljene su inovativnom zvučnom izolacijom kako bi gosti mogli u miru spavati.

Rastući trend prigrlili su i u luksuznom hotelskom lancu Six Senses pa nude razne programe spavanja, kao i hotel Rocco Forte u Londonu, gdje su osmislili novi program koji gostima pomaže zaspati. Još jedan londonski hotel, Belmond, također je svojim gostima predstavio novu uslugu, nazvanu Sleep Concierge.

Stručnjaci pozdravljaju novi trend i smatraju da je jako bitno putnicima osigurati mjesto za kvalitetan san, a ne, kao što je dosad bilo uvriježeno mišljenje, da putnicima ne treba mnogo sna. Napominju da je važno da se ljudi s odmora vrate odmorni i naspavani.

Doktorica Rebecca Robbins, koautorica knjige “Spavanje za uspjeh!”, za CNN je rekla da pozdravlja ovaj trend i ukazala na istraživanje u Journal of Clinical Sleep Medicineu, čiji su rezultati pokazali da je 40 posto od 2500 ispitanika prijavilo smanjenu kvalitetu sna od početka pandemije i sada pokušavaju nadoknaditi taj manjak sna.

Doktorica Robbins govori da se, kada je riječ o turizmu spavanja, zasad radi o luksuznim putovanjima, no potiče i ostale da se pridruže ovom trendu te osiguraju svojim gostima barem čepiće za uši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:21