Testna faza

"Nemam koronu, mogu letjeti": Qatar Airways prvi testno uvodi digitalne putovnice

Aplikacija će sadržavati informacije o zdravstvenim propisima na destinaciji, a testirat će se u ožujku na ruti od Dohe do Istanbula
 Karim Jaafar/Afp

Aviokompanija Qatar Airways planira postati prva bliskoistočna kompanija koja će u svom radu isprobati mobilnu aplikaciju Travel Pass ‘Digital Passport’ iza koje stoji Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA), prenosi portal Daily Travel News.

Na letovima te aviokompanije, i to u suradnji s IATA-om, aplikacija bi se trebala početi upotrebljavati, u testnom smislu, od ožujka 2021. godine i to na ruti od Dohe do Istanbula.

Ona će putnicima omogućiti da primaju rezultate testiranja na covid te da verificiraju, odnosno da dokažu da mogu letjeti - svoj status "da su OK za putovanje" moći će podijeliti s avioprijevoznikom, ali i drugim dionicima, čak i prije odlaska na aerodrom, prenosi portal. Aplikacija će, isto tako, sadržavati i ažurirane informacije o zdravstvenim propisima na destinaciji.

"Nadamo da ćemo investiranjem u ovu tehnologiju moći u još većoj mjeri ohrabriti putnike diljem svijeta da imaju veće povjerenje u sigurnost zračnog prijevoza te da počnu raditi planove za putovanje u narednim mjesecima", poručio je Alexandre de Juniac, generalni direktor IATA-e.

Qatar Airways trenutno nudi oko 800 letova tjedno na više od 120 destinacija diljem svijeta. Do kraja ožujka broj destinacija bi se trebao povećati na 130.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:19