ATRAKCIJA

Neočekivani posjetitelj! Kraljičinom plažom kod Nina upravo šeta ružičasti plamenac

Ova ptica treći put posjećuje Nin, a 2017. ih je došlo čak šest. Nadležni apeliraju na sve da ne uznemiravaju egzotičnog gosta
 Boris Kačar/Tz Nin

Stanovnici Nina i okolice ugodno su se iznenadili ovih dana: na njihovoj najpoznatijoj plaži ponovo se pojavio plamenac! I to ne u obliku madraca na napuhavanje, kakve zadnjih godina viđamo na plažama, već pravi, dugonogi, nježno ružičaste boje.

Lokalci se pitaju je li to onaj isti koji je već dva puta boravio u jedinstvenoj hrvatskoj laguni. Prošećete li sada Kraljičinom plažom imat ćete priliku vidjeti rijetku sliku - egzotična ptica opet je dolaskom u Ninsku lagunu oduševila stanovništvo i posjetitelje Kraljičine plaže.

image
Boris Kačar/Tz Nin

Budući da je odabrala Kraljičinu plažu, na koju često dolaze šetači s malom djecom, TZ grada Nina poziva sve posjetitelje da budu pažljivi te da se previše ne približavaju ptici jer je plašljiva. Sada je laguna mirna i ptica uživa u toj oazi mira, ima hrane, čist je okoliš i to je za nju blagostanje.

image
Boris Kačar/Tz Nin

Valja istaknuti da je dolazak ove ptice uistinu rijetka pojava, navode u TZ-u. Ova ružičasta ptica prema saznanju pronalazi hranu u muljevitim područjima pa se tako već treći put može vidjeti u Ninskoj laguni.

image
Boris Kačar/Tz Nin

Ovih dana sletio je jedan odrasli plamenac, možda baš jedan od onih iz 2017. godine, kada je skupina od ukupno 6 plamenaca posjetila lagunu. 2016. je pak jedan mladi plamenac doletio na područje ninske solane.

Iako je tada bila velika poplava koja je Ninu nanijela ogromne štete, plamenci su se tijekom poplave samo premjestili iz područja solane u blizinu trščaka Kraljičine plaže te su boravili u Ninu puna dva mjeseca.

Ovogodišnji pernati posjetitelj Nina pripada skupini tzv. europskih plamenaca koji imaju malo svjetliju boju perja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:10