Google Street View

Novitet u Splitu: ljubitelji plovidbe uvale, pučinu i obalu mogu upoznati i virtualno

Za sustav Sea view snimljeno je preko 1,3 milijuna fotografija pa turisti, nautičari i skiperi mogu vidjeti gdje dolaze

O
bišle su se sve vodene obalne crte Drvenika Velog, Drvenika Malog, Čiova, Šolte, Brača, Hvara, Visa...

 TZ Splitsko-dalmatinska županija

Koliki je značaj nautičkog turizma za Splitsko-dalmatinsku županiju najbolje potvrđuje turistički promet nautičara u prvih pet mjeseci ove godine u kojima se njihov broj u odnosu na lanjsku godinu udvostručio. Tako je Splitsko-dalmatinsku županiju do polovice svibnja ove godine posjetilo već 15.920 nautičara što je dvostruko više nego lani u isto vrijeme, a oni su ostvarili 86 tisuća noćenja, također dvostruko više nego lanjskog početka godine. Samo u svibnju je do sada morskim putevima Srednje Dalmacije zaplovilo 6.739 nautičara (33 posto više nego lani) koji su ostvarili 44.476 noćenja (76 posto više). Sve to potvrđuje popularnost i važnost nautičkog turizma u akvatoriju Splitsko-dalmatinske županije koju ljubitelji jedrenja i navigavanja najčešće posjećuju na cijelom Jadranu.

Upravo zato je u Splitsko-dalmatinskoj županiji po prvi put u jadranskoj Hrvatskoj korišten jedinstveni promotivni „alat“ Google Street View kroz virtualni prikaz obalnih i morskih puteva županije namijenjenu ljubiteljima plavetnila i navigacije. Takvu mogućnost zajedničkim su projektom kreirale i realizirale Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica županije, snimajući svaku uvalu, otok, otočić ili hrid tijekom plovidbe i pružajući tako virtualnu sliku priobalja.

-Virtualnom slikom Google Street View nautičar i gost može dobiti informacije, ali i sliku o onome što ih čeka prilikom uplovljavanja u svaku uvalu i luku Splitsko–dalmatinske županije. Platforma Google Sea View namijenjena je prije svega jedriličarima i nautičarima, ali i skiperima, ribarima, turistima te turističkim i charter-agencijama kao pomoć pri slaganju plovne rute za uživanje gostiju- pojašnjava Joško Stella, direktor TZ županije Splitsko-dalmatinske, ističući kako osim stvaranja pretpostavke za još kvalitetniji i bolji prihvat nautičara, taj jedinstveni projekt pruža mogućnost virtualne šetnje obalom, otocima, uvalama i plažama kao mjestima nedirnute prirode.

image

Plaža Bol na Braču

TZ Splitsko-dalmatinska županija

Snimljeno je preko 1,3 milijuna fotosfera-fotografija u 360 stupnjeva. Donesen je pogled na vizure otoka, snimke su rađene na 100 metara od obale pa turisti, nautičari i skiperi uporabom Sea view mogu bolje vidjeti gdje dolaze, odmah će uočiti je li neka luka naseljena, ima li vezova, pa se na taj način mogu bolje pripremiti za dolazak.

Da bi se postigla jedinstvena Sea View slika, obišle su se sve vodene obalne crte Drvenika Velog, Drvenika Malog, Čiova, Šolte, Brača, Hvara, Visa... Donesen je pogled na vizure otoka, prilazi i izlazi u zaljeve i uvale, vidi se vrsta obale, mogućnosti sidrenja. Takav kompletiran Sea View, kažu poznavatelji te teme, imaju rijetki u Europi, tek neki dijelovi otoka Azurne obale oko Nice i Cannesa, te Francuski Antibi. Tako je Splitsko-dalmatinska županija u ovom poslu odradila pionirski pothvat u Hrvatskoj kako bi nautičari sigurnije plovili i bolje pripremili svoju rutu, kažu u TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:38