E TO SU FEŠTE!

Od utrke s pudinzima do kupanja uledenom moru: ovo su najneobičnije blagdanske proslave

Španjolci vjeruju da će ih sreća pratiti ako na novu godinu u ponoć pojedu 12 bobica grožđa, po jednu za svaki mjesec

Proslava Božića u Sydneyu u Australiji

 Kokkai Ng/Getty Images

Božićni običaji i tradicije razlikuju se od države do države, ali i od regije do regije. Dok se u Hrvatskoj Božić slavi uglavnom u obiteljskom okruženju, uz tradicionalan ručak i poneku pjesmu, a za Novu godinu je rezerviran dobar tulum uz vatromet, velik broj zemalja njeguje drukčiju tradiciju. Svjetski poznata turistička platforma Lonely Planet sastavio je popis najzanimljivijih proslava Božića i Nove godine u svijetu.

I danas se djeca u Hrvatskoj plaše da će im, ako ne budu dobra, umjesto svetog Nikole doći Krampus i ostaviti šibu. Taj je isti Krampus dobro poznat u Austriji. U mnogim se austrijskim gradovima, u noći uoči blagdana Svetog Nikole, održava Krampusläufe, poznat kao Krampusova parada. Austrijanci, odjeveni u zastrašujući lik Krampusa, zaogrnuti kozjom kožom trče kroz grad da bi kažnjavali djecu. Bez brige, riječ je samo o paradi i djeca se zaista ne kažnjavaju, no to je tradicija koja je i danas vrlo popularna u mnogim dijelovima Austrije.

Nedaleko, u Klostersu u Švicarskoj isto se trči, ali ovoga puta glavnu ulogu u utrkama imaju svinje. Naime, tamo se Nova godina slavi utrkom svinja. Svinje za utrku treniraju se tijekom cijele godine da bi mogle izdržati i odoljeti jestivim iskušenjima i preprekama koje će im se naći na putu. Utrkuje se 10 odabranih svinja, a svinja pobjednica postaje sretna svinja (Glücksschwein) i maskota Klostersa sljedećih godinu dana.

image

Utrka svinja

Red_moon_rise/Getty Images/istockphoto

U Norveškoj se pak održava utrka sobova. U norveškom gradu Tromsø održava se Svjetsko prvenstvo u utrkama sobova koji vuku saonice brzinama do 92 kilometra na sat. Iako se utrka održava u veljači, dio je zimskih proslava kada cijeli grad, i brojni turisti i natjecatelji iz inozemstva, dolaze bodriti i navijali za sobove trkače.

Hrabri Nizozemci Novu godinu dočekuju kupanjem u ledenim vodama Sjevernog mora. Poznato je to kao Nieuwjaarsduik, koji se održava u u haaškom odmaralištu Scheveningen, kada se i do 10 tisuća Nizozemaca, na temperaturi ispod nule, skidaju u kupaće gaće, stavljaju narančasti šešir, te prvi dan nove godine otvaraju kupanjem u ledenom moru.

image

Kupanje u ledenom Sjevernom moru u Nizozemskoj

Jaap2/Getty Images

No, ima i onih koji Novu godinu čekaju u kupaćim kostimima i na mnogo višim temperaturama. Na poznatoj plaži Bondi u Sydneyju na sam dan Božića okuplja se ekipa u badićima noseći samo kape Djeda Božićnjaka. Surferi, spasioci, turisti okupljaju se i slave Božić kupanjem u Pacifiku.

Sigurno ste već bezbroj puta čuli da za Novu godinu treba odjenuti nešto crveno. Tradicija je to koju njeguju Španjolci da bi im tekuća godina bila sretna. Zato ćete u najluđoj noći u godini u Španjolskoj vidjeti najviše ljudi odjevenih u crveno, a nemojte se iznenaditi kada ih vidite i da sa sobom nose grožđe. Naime, Španjolci vjeruju da će ih sreća pratiti ako u ponoć pojedu 12 bobica grožđa, jednu za svaki mjesec. I otkrit ćemo vam još jednu španjolsku tajnu. Churrosi u ranim jutarnjim satima odlični su za mamurluk. Ako nemate mogućnosti uživo biti na jednom od takvih dočeka, ugledajte se na vesele Španjolce i sami priredite takvu zabavu.

Uvertira u božićni mjesec Britancima je Velika božićna utrka pudinga. Naime, u londonskom Convent Gardenu početkom prosinca okupljaju se volonteri, odjeveni u kostime Djeda Božićnjaka koji trče držeći papirnati tanjur na kojem se nalazi božićni puding. Zabavna je to utrka, humanitarnog karaktera, koja je postala svjetski poznata. Treba napomenuti da nije dovoljno samo trčati s pudingom, tu se nalaze brojne prepreke, poput napuhanaca koje treba svladati kako bi došli do cilja.

Mirniji Božić slavi se u Zürichu, gdje članovi zbora, odjeveni u crvena odijela, stoje formirani u veliko božićno drvce i pjevaju božićne pjesme.

Ako vas pak put odvede u Francusku, svakako treba posjetiti Paradu purana koja se održava u Licquesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:55