ZELENA I UZBUDLJIVA

Okolica Zagreba idealno je odredište za aktivni odmor u prekrasnoj prirodi

Planinarenje, šetnja, biciklizam, jahanje... To su samo neke od aktivnosti koje nudi zelena i uzbudljiva Zagrebačka županija

Panorama Samobora

 Getty Images/iStockphoto

Zelene šume i pitome planine, stotine kilometara pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza, najljepši pogledi, pregršt povijesti i prebogata flora i fauna koja u proljeće zasja u najljepšem sjaju. Sve to, a i puno više, krije okolica Zagreba, zelena i uzbudljiva Zagrebačka županija. Prsten metropole uistinu ima sve za savršen aktivan odmor i ispunjen dan u prirodi. Planinarenje, šetnja, biciklizam, jahanje, paraglajding, što god je od navedenog vaša strast, u ovom bogatom kraju ćete naći. A svaku aktivnost najbolje je završiti bogatom trpezom punom ukusne domaće hrane i vrhunskim vinima, što je adut više za odluku da svoj sljedeći aktivni izlet provedete baš u okolici Zagreba, omiljenom izletištu milijuna Zagrepčana i stanovnika okolice glavnog grada. U nastavku vam otkrivamo samo djelić prebogate ponude prstena hrvatske metropole

Za kretanje bez velikog napora u Zagrebačkoj županiji turisti imaju ogroman izbor uređenih, potpuno ili gotovo sasvim ravnih šetnica različitih dužina. Kraće, dulje, šumske, planinske, poučne... Izbora je napretek. U Turopolju se nalazi pješačka poučna staza Šumarica duga 9 kilometara, koja povezuje naselja Krušak i Kozjaču. Za proći ju treba oko dva sata, a šetnja njezinim stazama vodi kroz šumu, šumske obronke, livade... Duž staze su informativne table koje govore o povijesti Vukomeričkih gorica, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu.

Brojne atraktivne staze uređene su i u okolici Samobora i na području Svete Nedelje, a u sklopu PP Žumberak - Samoborsko gorje možete obići "Stazu kneževa" ili upoznati dolinu Slapnice i njezine najljepše slapove.

image

Žumberak

Getty Images/iStockphoto

Poučna staza u šumi Žutica kraj Ivanić Grada sastoji se od deset poučnih točaka, dužina staze je oko 2500 metara, a počinje kod lugarnice Pleso. Prolazi kroz šumu hrasta lužnjaka, šumu običnog graba pa sve do poplavne šume poljskog jasena. I u okolici Samobora, na Žumberku i na području Svete Nedelje, naći ćete brojne atraktivne staze za ugodan dan u prirodi.

Ima li išta ljepše od jurnjave na dva kotača kroz predivnu prirodu? U kojem god smjeru iz Zagreba krenete, dočekat će vas niz uređenih staza koje prolaze najljepšim mjestima županije i uz najposebnije prirodne lokalitete.

image

Biciklizam po šumskim stazama

Idealna destinacija za biciklizam je Samobor, na čijem je području uređeno sedam biciklističkih ruta od kojih je većina prikladna i za potpune amatere i rekreativce. Upoznajte i istražite prirodne ljepote svetonedeljskih jezera, rijeke Save, Ornitološkog rezervata Sava - Strmec laganom i ugodnom vožnjom koja je pogodna za sve rekreativce te za obiteljske izlete. Rekreativnom vožnjom od 16 km uživat ćete u pogledu na jezero Rakitje, Orešje i Strmec.

Velika Gorica i cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica, idealan su prostor za biciklizam te rekreativno uživanje obitelji s djecom zahvaljujući velikoj mreži pješačko-biciklističkih staza. U Dugom Selu uređena je staza Stopama svetog Martina koja je kratka, ali vrlo slikovita i vodi kroz najuži centar grada do najatraktivnijeg brijega u mjestu, Martin Bregu, sve do srca dugoselskih vinograda. Na području Ivanić-Grada i Kloštar Ivanića obilježene su dvije biciklističke rute s 30 cestovnih oznaka, 14 drvenih oznaka u šumi Žutica i Marča te desetak biciklističkih tabli Savske i Moslavačke rute. Vozeći se biciklom mnogobrojnim označenim i neoznačenim stazama, šumskim putovima i cestama, upoznat ćete Jasku i okolicu na najbolji mogući način. Od laganih vožnji po ravnom terenu do brdskog biciklizma na Japetiću, Jaska ima ponudu za sve afinitete. Biciklističke staze po zelinskim bregima i putevima Zelinske gore zamišljene su pak tako da se upoznaju brežuljci zelinskog vinogorja, koji su izazov zbog mnogih strmih uspona i spustova, tako i zbog najljepših vidikovaca koje si možete zamisliti.

Zagrebačka je županija prepuna sadržaja i za one koji vole uspone i poglede s planinskih vrhova.

U neposrednoj blizini Zagreba nalazi se oaza prekrasne prirode i bogate povijesne baštine, park prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Savršeno je to odredište za sve planinare, šetače, penjače...

image

Panorama Samobora

Getty Images/iStockphoto
image

Japetić je popularno odredište za paragliding

Getty Images/iStockphoto

Područje Parka je premreženo s oko 350 kilometara označenih planinarskih staza koje prolaze njegovim najljepšim, ali i skrivenim predjelima. Hoćete li se uputiti prema popularnom Japetiću, ili krenuti manje posjećenom stazom prema Oštrcu, istražiti prekrasnu Plešivicu, popeti se na Svetu Geru i baciti pogled na susjednu Sloveniju, izbora zaista ne nedostaje. U sklopu parka prirode brojna su vrijedna područja: zaštićeni krajobrazi Slapnica i Okić, specijalni šumski rezervat Japetić, park-šuma Tepec i Stražnik, spomenik prirode Grgosova špilja... Ako ste od onih koje više od hodanja privlači svladavanje visokih kamenih stijena, i u tom ste slučaju ovdje na pravom mjestu. Penjalište Okić idealno je za one koji tek svladavaju tehnike penjanja i često se koristi kao vježbalište, a u blizini sela Gornji Terihaji uređeno je penjalište Terihaji. Šetnja, planinarenje, penjanje, razgledavanje starih gradova, kao što su Okić i Lipovec, sve to možete na tom području prekrasne prirode i bogate flore i faune.

Bilo da se tek želite okušati u jahanju ili već dobro poznajete čari pogleda na svijet s leđa konja? U oba slučaja, u Zagrebačkoj ćete županiji pronaći sadržaje po svom ukusu. U Zaprešiću je poznati konjički klub Trajbar team, u kojem se može pohađati škola jahanja, običnog ili sportskog, a vodiči će one iskusne rado odvesti i na ture okolnim zelenim bregima. I na području Savsko-sutlanske doline i uređene su staze i odmorišta za konje i jahače, a staze za sve razine predznanja uređene su i u općini Orle.

Naravno, to nije sve. Japetić je poznato odredište za paraglajding - ako želite letjeti poput ptice uz pomoć stručnih trenera, to je mjesto za vas. Jedno od vodećih paintball odredišta u zemlji je Paintball park Šervudska šuma zbog raznolikih tematskih terena, veličine kompleksa i iskusnog osoblja. Na području Ivanić-Grada, Izletište Petek i Hotel Sport na svojim sportsko-rekreativnim terenima nude bogat program za djecu i odrasle, a tu je otvorena jedina kinostreljana u ovom dijelu Europe na 1000 četvornih metara. Ljubitelji ribolova doći će na svoje na jezerima Rakitje, Orešje, Strmec i Kerestinec, a na Žumberku je adrenalinski park u kojem je moguće isprobati zipline i brojne zabavne prepreke i izazove.

image

Logo

image

Logo 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:31