NEK‘ RIT VIDI PUTA

Otkrijte baranjske proljetne uživancije: aktivnost, gastronomija i europska Amazona

Recept za savršeno proljetno putovanje pronađite na istoku Hrvatske, u čarobnoj Baranji koja čeka da otkrijete novu dimenziju odmora

Bansko brdo

 Nenad Milić/

Dragi stari i budući prijatelji, vjerujemo da znate kako je nakon buđenja iz zimskog sna preporučljivo punjenje baterija na baranjski način. Čini ga, a koliko nego pet zvjezdica! Proučimo ih!

1. Oj, prirodo bajna!

Najveća zvijezda ove kategorije svakako je "europska Amazona" - park prirode Kopački rit. Nigdje drugdje u Europi rijeke ne stvaraju "unutarnju deltu", čudesni splet močvara, greda i rukavaca (u Baranji zvanih fok) kojima raste, luta, pliva i leti preko 2300 vrsta. Drugim riječima, jedno od najvažnijih močvarnih staništa u Europi.

image

Kopački rit

Vjeran Vidaković/

2. Baranjski melting pot

Ma kakav New York… Baranja, ljudi! Nigdje drugdje u Hrvatskoj nećete susresti tako šarolik mozaik preklapanja naroda i kulturnih naslijeđa. Sela-gradići poput Kneževih Vinograda, Zmajevca, Batine ili Kotline oduzet će vam dah ne samo svojim romantičnim ambijentom i krajolikom, nego i kulturnim slojevima koji odaju trag svih naroda Srednje Europe.

3. Aktivnost na najjače!

Osim šetnje i bicikliranja, u Kopačkom ritu možete uživati i u vodenoj razonodi – plovidbi kajakom ili podunavskim čamcem. Kad se zaželite čvrstog tla, skoknite nešto sjevernije, na blage padine prekrasne baranjske Planine (bez brige, samo su joj 243 m visine). Nezaboravni pejzaži i puteljci nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

image

Šetnja Banskim brdom

Mislav Matišić/

4. Gastrovanje

Kao što poslije kiše dolazi sunce, tako i poslije fizičke aktivnosti dolazi uživanje u slasnim domaćim zalogajima. Baranjska kuhinja perjanica je hrvatske kontinentalne gastronomije. Ovdašnji restorani misle globalno i djeluju lokalno, nudeći autentične specijalitete u vrhunskoj izvedbi. Iz Baranje ne smijete otići a da niste probali delicije poput baranjskog kulena, fiša, perkelta i obilnih mesnih plata. Za desert nemojte propustiti taške s domaćim pekmezom.

image

Asztalos keramika

Mario Durkic/

5. Eno s onoga svijeta

S odličnim zalogajem sljubljuje se i vrhunska kapljica. Na vašu i našu sreću, nje u Baranji ne nedostaje. Uostalom, ne zovemo bez razloga ovu regiju "vinskom majkom". Uživanciju ove vrste zasigurno će upotpuniti i šetnja jednom od najljepših vinskih cesta u Hrvatskoj, posjet najvećem povijesnom vinskom podrumu u zemlji te obilazak jedinstvenih vinskih podruma – gatora.

image

Baranjski gatori

Nenad Milić/

Nema na čemu, do sljedećeg puta, živjeli!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:31