PUT SVETOG JAKOVA

Otvoren Camino Banovina: Hrvatska je dobila još jednu rutu za hodanje i hodočašće

Prvih 50 hodočasnika već je prehodalo stazu, a najmlađi među njima bio je petogodišnjak koji je došao s djedom

Camino Banovina

 TZ Sisačko-moslavačke županije/

Manifestacijom "Camino Banovina vikend" i službeno je otvorena nova dionica hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova - Camino Banovina. Preko 50 hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske prvi su hodali ovom novom hodočasničkom rutom.

image

Camino Banovina

TZ Sisačko-moslavačke županije/

Najmlađi hodočasnik u dobi od samo pet godina došao je s djedom, a kilometri nisu predstavljali prepreku ni grupi hodočasnica starijih od 70 godina. Hodočasnici su slijedili stope svojih srednjovjekovnih prethodnika koji su prije više od osam stoljeća hodali ovim krajem na Putu sv. Jakova.

Bogat multimedijalni program uključivao je tematsku Camino izložbu hodočasnika Ivice Bote, te iznimno zanimljiv okrugli stol uz predavanje u organizaciji Bratovštine sv. Jakova tijekom kojeg su hodočasnici imali priliku čuti niz svjedočanstava. Poseban interes izazvalo je svjedočanstvo Biljane Brdar i Ivice Miložića koji su nedavno završili svoj Camino, dug preko 3.300 kilometara iz Hrvatske do Santiago de Compostele.

image

Camino Banovina

TZ Sisačko-moslavačke županije/

Govorilo se o tom posebnom "Camino doživljaju" koji privlači preko milijun i pol ljudi godišnje na hodanje europskim Camino rutama koje vode prema svetištu u Santiago de Composteli. U srednjem vijeku Camino se hodao uglavnom iz vjerskih razloga, danas je sve popularniji kao učinkovit način antistres opuštanja, nalaženje unutarnjeg mira, zdravijeg način života, kao prilika za meditaciju te produbljivanje duhovnog iskustva za one koji to žele.

Uz iznimno toplu dobrodošlicu lokalnog stanovništva hodočasnike se posebno dojmio srdačan doček i okrijepa u kontejnerskom naselju Mošćenica. Lokalni turistički dionici s nizom detalja potrudili su se oblikovati posebnu ponudu za hodočasnike. Tijekom 2021. prve dvije hrvatske Camino dionice ostvarile su preko 8.000 noćenja, a tijekom 2022. otvorene su tri nove, među kojima je najnovija Camino Banovina.

image

Camino Banovina

TZ Sisačko-moslavačke županije/

Camino Banovina je projekt realiziran uz potporu Hrvatske turističke zajednice. Nositelj projekta je TZ Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Bratovštinom sv. Jakova, Sisačko-moslavačkom županijom, turističkim zajednicama Petrinje i Siska, gradovima Petrinja i Gradom Glina, te planinarskim društvom Zrin i udrugom GRAK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 13:56