NIKAD BOLJI

Otvoren je Advent u Zagrebu: Otkrite blagdansku čaroliju i doživite Advent ispunjen radošću

Nakon dvije pandemijeske godine, jedan od najboljih adventskih sajmova u Europi vratio se u punom sjaju

Advent u Zagrebu

 S. Carek/

Advent u Zagrebu otvoren je 26. studenog i trajat će do 7. siječnja 2023. godine. Nakon dvije pandemijske godine, Advent u Zagrebu vraća se u punom sjaju. Advent ispunjen radošću održava se na više od 20 lokacija, a iznimno bogat ovogodišnji program, prema kategorijama, može se pronaći na službenim stranicama Adventa u Zagrebu, adventzagreb.hr

Advent je službeno započeo paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića i božićnih lampica na Zrinjevcu, koji je već godinama njegov najprepoznatljiviji vizual.

Istog dana otvorene su i ostale adventske lokacije, uključujući Ledeni park na Tomislavcu, gdje je ponovo postavljeno klizalište. Popularno Fuliranje i ove se godine održava na Strossmayerovu trgu i na Oleander terasi hotela Esplanade. Tradicionalno su u božićnom ruhu okićeni Trg bana Jelačića i Europski trg, gdje su postavljene ugostiteljske kućice, a jedna od novih lokacija je Stara Vlaška. Nova lokacija je i Trg Franje Tuđmana, koji je pretvoren u pravi zabavni park nazvan Winterland, u kojem će najviše uživati oni najmlađi. Otvoren je i Advent u Zoološkom vrtu, čija je tema “Priče iz davnina” Ivane Brlić-Mažuranić.

Tu su i gornjogradske lokacije - Baš naš Advent na platou Gradec, Advent Caffe de Matoš, Strossmayerovo šetalište - zapad, Zimski nokturno u parku Grič, Mjesečev vrt u parku Bele IV., a se godine tunel Grič pretvorio u Polarni san.

image

Advent u Zagrebu

I. Vinković/

- Od Trga bana Jelačića preko Gornjeg grada i Tomislavova trga do Hrvatskog narodnog kazališta, održat će se brojni koncerti, izložbe, programi za djecu, pop-up eventi i druga božićna iznenađenja, a adventska okupljanja organizirana su u gotovo svim dijelovima grada. Advent u prolazu Matice hrvatskih obrtnika nudi program za djecu koji obuhvaća različite predstave i radionice, božićne pjesme orit će se s ulica i balkona, muzeji i kazališta nude adventske predstave i izložbe, zoološki vrt ima adventske ture i radionice, trči se i adventski maraton - najavili su iz Turističke zajednice grada Zagreba.

Posjetitelji će moći paliti stare plinske lanterne na Gornjem gradu sa zagrebačkim nažigačima u sklopu Adventa pod lanternom, uživati u pop-up koncertima kvarteta Vox pod nazivom Adventske razglednice, uživati u manifestaciji Ilica Q’art i pridružiti se Zagreb Advent Runu.

U programu Adventa u Zagrebu sudjeluje i Sveučilište u Zagrebu. Studenti zagrebačkih sveučilišta prodavat će prigodni, blagdanski asortiman, a njihova će zarada ići u humanitarne svrhe. Prigodno je dekoriran i prostor oko Hrvatskog narodnog kazališta, gdje su postavljene već prepoznatljive božićne dekoracije i orašari, a premijera “Orašara” u HNK na rasporedu je 29. studenog. Prigodan program ima i Hrvatska obrtnička komora, gdje će se održati Obrtnički Advent, tijekom kojeg će biti organizirane kino projekcije, dječje predstave, radionice i zborovi.

image

klizalište na tomislavcu

J. Duval/

I brojni muzeji i kazališta uključili su se u adventski program, pa će posjetitelji moći uživati u bogatom sadržaju. U Muzeju grada Zagreba organizirane su radionice puhanja božićnih kuglica, može se razgledati peta najveća maketa željeznice u Europi postavljena u Muzeju vlakića Backo Mini Express, poseban program imaju i Muzej prekinutih veza, Hrvatski školski muzej, Muzej čokolade, a tu su i Advent u Vidri, Advent u kazalištu Mala scena i Advent u Etnografskom muzeju s izložbom “Kinč nije kič”.

Od više od 100 koncerata koji će se održati u 43 dana, koliko će trajati ovogodišnji Advent u Zagrebu, posebno treba izdvojiti i one već poznate zagrebačkoj publici - S božićnih balkona, Zagrebački solisti, Advent Classic fest, Festival adventskih i božićnih pjesama, Zagrebački komorni orkestar, Komorni zbor Ivan Filipović i Večeri s Brahmsom.

Advent u Zoološkom vrtu Grada Zagreba: Priče iz davnine

Tema ovogodišnjeg adventskog programa u Zoološkom vrtu grada Zagreba su Priče iz davnine. Cijeli program u Zoološkom vrtu za vrijeme Adventa u Zagrebu nadahnut je bajkama Ivane Brlić-Mažuranić.

- Odjeveni u likove Domaćih, edukatori Zoološkog vrta posjetitelje će voditi u tematske obilaske Vrta ‘Priče iz Striborove šume’. Pritom će ih upoznavati s autohtonim vrstama divljih životinja te im predstaviti neke njihove preparate. U Interpretacijskom centru zaštićene faune Hrvatske posjetitelje očekuje edukativni kutak ‘Tajne medvjeđeg brloga’, a u edukativnom centru predstavljanje životinja od kojih mnogi zaziru, poput zmija, žaba i kukaca, te radionica božićnih ukrasa od prirodnih materijala koji se mogu prikupiti tijekom šetnje šumom - najavili su iz Zoološkog vrta, a djecu će zasigurno razveseliti i koliba Djeda Božićnjaka postavljena na katu restorana Kod morskog lava. Ulaznice za Advent u Zoološkom prodaju se prema standardnom cjeniku.

BAŠ NAŠ Advent (plato Gradec)

Neke od najljepših adventskih fotografija nastale su upravo na platou Gradec, gdje se petu godinu zaredom održava BAŠ NAŠ Advent, ove godine s još bogatijom gastro i glazbenom ponudom.

- Na platou Gradec BAŠ NAŠ Advent ove godine posjetiteljima nudi 36 nezaboravnih dana glazbenog programa s čak sedam koncerata najpoznatijih hrvatskih izvođača. Za dobar provod svaki dan će biti zaslužni brojni DJ-evi - na sam Badnjak RNB Confusion Santa’s Club, a za odličnu atmosferu tijekom cijelog prosinca bit će zaduženi Vatra, Psihomodo Pop, Vesna Pisarović, Zembo Latifa i Cubismo te Zgroove band na dočeku Nove godine - najavljuju organizatori i dodaju kako ove godine imaju čak pet božićnih photo pointova, a uređen je i poseban, sELFie korner, na kojemu će posjetitelji moći izmijeniti tri kulise.

Za gastro ponudu pobrinuli su se odlični hrvatski chefovi, uključujući Marina Medaka, Marija Mandarića, Stjepana Gojšića, Damira Tomljenovića, Stjepana Vukadina i Melkiora Bašića, koji će raditi brojne zimske specijalitete.

- Omiljeni buncek, štrudla od krvavica, konfitirana raca ili češnjovke sa zeljem samo su neka od slasnih jela u kojima će gurmani guštati, dok će fritule, germknedle, canole i vafli oduševiti sve ljubitelje slatkoga - dodaju organizatori.

Advent kod Matoša - Caffe de Matoš

Već dobro poznata gornjogradska adventska lokacija, Advent kod Matoša, smještena na istočnoj strani Strossmayerova šetališta ponovo će zasjati u retro stilu. Kao i proteklih godina, Caffe de Matoš donosi bogatu gastronomsku ponudu i jednu od najljepših kulisa s pogledom na cijeli grad.

- Posjetitelje će na šetnici dočekati čak devet crvenih adventskih kućica s bogatom street food ponudom koju čine tradicionalna hrvatska zimska jela, vege ponuda i brojni specijaliteti, a bit će ih moguće kušati samo na ovoj manifestaciji. Dimljeni marinirani sporo pečeni buncek s pjenicom od francuske salate, konfitirana patka umotana u mlince, štrudla od krvavica i kiselog kupusa s preljevom od kiselog vrhnja i vlasca, štrudla od jabuke, cimeta i meda s umakom od vanilije, fritule s jabukama, čokoladom, cimetom ili punjene i s posipima, germknedle punjene šljivom i čokoladom s umacima i posipima i pet vrsta cannola samo su dio uistinu originalne ponude - najavljuju organizatori i dodaju kako će i ove godine biti postavljeni foto punktovi poput okvira koji gleda na Zagreb, bezbroj lampica i sitni rekviziti u krošnjama, sjajna pozornica u cabaret stilu i okviri u obliku velikog adventskog vijenca kroz koji se vidi katedrala, ali pripremaju i još nekoliko iznenađenja.

Ledeni park na Tomislavcu

Nakon prošlogodišnje stanke, na Tomislavac se vratilo omiljeno klizalište. No, kako je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio, nešto manji nego što smo navikli, kako bi se zadovoljile potrebe građana i struke te kako bi oslobodili dio zelene površine. Božićne lampice, bogata gastronomska ponuda na ugostiteljskim kućicama i čarobna atmosfera razlog su zbog kojih treba posjetiti Ledeni park.

- Ledeni park na Trgu kralja Tomislava nije samo mjesto, to je doživljaj koji se pamti! Tamo se stvaraju uspomene na prvo klizanje, na odlične provode s društvom, baš kao što su ih stvarale brojne generacije kroz povijest Zagreba - navode organizatori.

Winterland

Najveća novost ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu je Winterland na Trgu dr. Franje Tuđmana. Veliki zabavni park namijenjen je svim generacijama, no zasigurno će najviše razveseliti one najmlađe. Posebna atrakcija Winterlanda je Panoramski kotač visok 36 metara.

- Zagrebački panoramski kotač s 24 poluotvorene kabine idealan je za cijelu obitelj, ali i za sve one željne dobrog Instagram momenta. U svakoj kabini moći će sjediti maksimalno pet osoba, a ukupan kapacitet panoramskog kotača je 120 osoba. U dva kruga vožnje, koja će trajati otprilike 10 minuta, zainteresirani će imati priliku uzdići se iznad grada Zagreba i uživati u božanstvenom pogledu koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim - najavili su organizatori i dodali da je na Winterlandu organizrano mnogo sadržaja za djecu i tinejdžere, a svi posjetitelji moći će se zabavljati na nekoj od 22 naprave poput trampolina i labirinta. Također, postavljena je i dječja pozornica na kojoj će se vikendom održavati predstave i radionice.

Fuliranje

Popularno Fuliranje ove se godine održava na dvjema lokacijama - na Strossmayerovu trgu i Oleander terasi hotela Esplanade, koja je lani, za vrijeme trajanja Adventa u Zagrebu, bila dupkom puna. Kao i svake godine, naglasak ovogodišnjeg Fuliranja bit će na odličnoj gastronomskoj ponudi i još boljoj zabavi.

Odlični koncerti, nastupi DJ-a, bogata ponuda adventskih specijaliteta i odličnih pića u gastro kućicama i ove će godine zasigurno privući velik broj posjetitelja na Fuliranje, koje je od prvih dana, još u Tomićevoj ulici, postalo jedno od najpopularnijih adventskih lokacija u Zagrebu. Prošle je godine Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade bilo pun pogodak te su se, na tada novoj adventskoj lokaciji, okupljali brojni posjetitelji, a ne sumnjamo da će tako biti i ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:02