Rang lista

Ovo je 20 najsigurnijih aviokompanija na svijetu, titula najbolje otišla na Novi Zeland

U izboru je 385 kompanija koje se rangira prema sigurnosnim parametrima
 Depositphotos

Air New Zealand, Etihad Airways i Qatar Airways tri su najsigurnije aviokompanije u 2022. godini prema izboru portala AirlineRatings.com. Portal prati ukupno 385 avioprijevoznika diljem svijeta te ih "secira" prema sigurnosnim parametrima - broju nesreća i incidenata, starosti flote, inovativnosti, a po novom i protokolima vezanim uz covid.

Dakle, prema njihovu izboru, na prvom mjestu liste najsigurnijih kompanija na svijetu našao se Air New Zealand. Naslov mu je pripao, tvrde, zbog inovacija, obuke za pilote i mladosti zrakoplova, a imaju i odličan "dosje" što se tiče sigurnosnih incidenata. Na drugom je mjestu Etihad Airways, a na trećem Qatar Airways. Singapore Airlines zauzeo je četvrto mjesto na listi najsigurnijih svjetskih aviokompanija, a TAP Portugal peto.

Među najboljom petorkom nakon dugo vremena nema Qantasa. On je titulu najsigurnije aviokompanije na svijetu držao od 2014. do 2017. godine te od 2019. do 2021., no na ovogodišnjoj je listi spao na sedmo mjesto. Pad je objašnjen laganim porastom broja sigurnosnih incidenata u kombinaciji sa starošću flote.

Osim ove liste, AirlineRatings.com izradio je i listu 10 najsigurnijih niskobudžetnih aviokompanija. To su redom: Allegiant Air, easyJet, Frontier Airlines, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet Air, Volaris, Westjet i Wizz Air.

20 najsigurnijih aviokompanija na svijetu

1. Air New Zealand
2. Etihad Airways
3. Qatar Airways
4. Singapore Airlines
5. TAP Air Portugal
6. SAS
7. Qantas
8. Alaska Airlines
9. EVA Air
10. Virgin Australia/Virgin Atlantic
11. Cathay Pacific Airways
12. Hawaiian Airlines
13. American Airlines
14. Lufthansa
15. Finnair
16. KLM
17. British Airways
18. Delta Air Lines
19. United Airlines
20. Emirates

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:51