SLUŽBENA LISTA

Ovo su najsigurnije aviokompanije na svijetu, neke od njih voze i u Hrvatsku

Najmanje je nesreća i sigurnosnih incidenata u zadnjih pet godina imao australski Qantas
 William87/Getty Images/istockphoto

Putovanja zrakoplovom, iako najbrža i najpraktičnija, često su i stresna. Od prolaska sigurnosnih procedura, čestih kašnjenja i otkazivanja letova, sve do straha od samog letenja od kojeg pati između 30 i 40 posto ljudi na svijetu. No kad putujemo zrakoplovnom kompanijom koja je percipirana kao sigurna, stvari postaju barem malo lakše.

Svake godine specijalizirani portal AirlineRatings.com ocjenjuje aviokompanije diljem svijeta i objavljuje listu najsigurnijih. Promatra se postotak sigurnosnih incidenata u 385 kompanija, uz naglasak na činjenicu da sve ponekad imaju problema, no da je način na koji se osoblje nosi s tim incidentima pokazatelj koliko se tvrtka može smatrati sigurnom.

Portal je analizirao podatke o nesrećama za svaku od kompanija u posljednjih pet godina i ozbiljnijih incidenata u zadnje dvije godine. Proučavali su i nalazi revizija za kompanije, starost flote vozila, način obuke pilota, kao i tipovi aviona koje koriste.

Ove je godine najsigurnijom aviokompanijom proglašen australski Qantas, koji je već nekoliko puta ponio tu titulu. Na listu najboljih 20 kompanija našlo se i nekoliko europskih koje voze i u hrvatske zračne luke.

Evo cijele liste:

1. Qantas

2. Air New Zealand

3. Etihad Airways

4. Qatar Airways

5. Singapore Airlines

6. TAP Air Portugal

7. Emirates

8. Alaska Airlines

9. EVA Air

10. Virgin Australia/Atlantic

11. Cathay Pacific Airways

12. Hawaiian Airlines

13. SAS

14. United Airlines

15. Lufthansa/Swiss Group

16. Finnair

17. British Airways

18. KLM

19. American Airlines

20. Delta Air Lines

Ove je godine portal prvi put objavio i proširenu listu najsigurnijih low cost prijevoznika. Na njoj su se našle i kompanije koje Hrvati najčešće koriste, Ryanair, Easyjet i Wizz.

image
Dursun Aydemir/Anadolu Agency Via Afp

Popis je objavljen abecednim redom, bez rangiranja: Air Arabia, AirAsia Group, Allegiant, Air Baltic, Easyjet, FlyDubai, Frontier, Jetstar Group, Jetblue, Indigo, Ryanair, Scoot, Southwest, Spicejet, Spirit, Vueling, Vietjet, Volaris, Westjet i Wizz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:21