VRIJEME LUDIRANJA

Ovog mjeseca možete biti što god poželite! Počinju karnevalska događanja, a mi imamo vodič

Samoborski fašnik počinje u petak, a Međunarodna karnevalska povorka na Riječkom karnevalu na rasporedu je sljedeći vikend
 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Veljača je mjesec kad je dozvoljeno ludirati se i nakratko postati netko drugi - vrijeme je karnevala, fašnika, mesopusta... Doba uoči korizme tradicionalno je rezervirano za pokladne zabave, a diljem Hrvatske održavaju se karnevalska događanja, maškarane povorke, koncerti i zabave koji će potrajati sve do utorka 21. veljače. Jeste li već odabrali svoju masku? Evo koja nas sve događanja očekuju u narednim danima.

image

Samoborski fašnik

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ovog se vikenda otvara vjerojatno najpoznatiji fašnik u kontinentalnom dijelu Hrvatske, onaj u Samoboru. Pod geslom "Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik" jedna od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i ove godine uz bogat i raznolik program nudi nezaboravnu zabavu pod maskama. Ovogodišnji slogan je "Hokus pokus EUrekus", a 197. izdanje fašnika otvara se u petak 10. veljače u 19 sati kada će ključeve grada od gradonačelnice Petre Škrobot preuzeti fašnički vlastodršci koji će proglasiti Slobodnu fašničku republiku. Na otvaranju pjeva Maja Šuput, a osim nje u narednim danima nastupaju Queen Real Tribute band 11. veljače i Dalmatino 12. veljače. Drugi fašnički vikend započet će 17. veljače koncertom Opće opasnosti, u subotu, 18. veljače nastupa Miroslav Škoro, a u nedjelju, 19. veljače Zvonko Bogdan. Zadnjeg dana fašnika u utorak, 21. veljače za zabavu će se pobrinuti Dražen Zečić. Svi koncerti počinju u 20 sati, osim nedjeljnih koji su na rasporedu od 17 sati, a ulaz je slobodan.

image
Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Oba fašnička vikenda održavat će se i izbor za najbolju pojedinačnu, obiteljsku i grupnu masku. Tu su i dječje povorke školske i vrtićke djece, kostimirano natjecanje Srakotrk, te bogata ponuda jela i pića na brojnim štandovima, kao i u samoborskim kafićima i ugostiteljskim objektima koji će raditi duže nego obično.

Slavni Riječki karneval već je počeo krajem siječnja, no glavno događanje, Međunarodna karnevalska povorka na rasporedu je 19. veljače. Grad na Rječini danima će živjeti karneval uz brojna popratna događanja, kao što su Noć krinolina na brodu Marina, utrka Torpedo karnival run, Carnival Snowboard session na Platku, te brojne karnevalske zabave diljem grada.

image

Riječki karneval

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Na različnim lokacijama na istoku Hrvatske ovog se vikenda održava pokladno jahanje, običaj karakterističan za Slavoniju, Baranju i Srijem. Jašući kroz sela, jahači se zaustavljaju kod pojedinih postaja gdje ih časte slavonskim jelima i pićima, a oni im se odužuju pjesmom. Ove se subote u Đakovu pak održava jedna od najposjećenijih zimskim manifestacija u Slavoniji, Đakovački bušari.

image

Đakovački bušari

Vlado Kos/Cropix/Cropix
image

Pokladno jahanje

Marko Mrkonjic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:37