SAVRŠEN IZLET

Ovog proljeća krenite u Baranju! Ovdje se život slavi tisućama boja, zvukova i okusa

U Kopačkom ritu doživite iskonski vodeni svijet, uživajte u aktivnom odmoru, a potom se prepustite hedonizmu baranjske kuhinje
 Nenad Milić/TZ OBŽ

Ako tražite odmor s pečatom hedonizma i prirodne relaksacije - na pravom ste mjestu. Svega dva i pol sata od Zagreba nalazi se Baranja - jedinstvena turistička regija na istoku Hrvatske.

U kutku između Dunava i Drave smjestilo se mjesto koje život slavi tisućama boja, zvukova i okusa. U Baranji smo i Kopačkom ritu. Mnogi ovo zaštićeno područje smatraju europskom Amazonom. Skeptici će reći "svašta" i – pogriješiti. Ovdje uistinu možete doživjeti ambijent iskonskog vodenog svijeta. Nigdje drugdje u Europi rijeke ne stvaraju "unutarnju deltu", čudesni splet rukavaca (u Baranji zvanih fok), močvara i greda kojima raste, luta, pliva i leti preko 2.300 vrsta. Dok ležerno krstarite ritskim brodićem ili čamcem, instagramable prizori flore i faune maltene... ne, nećemo reći "iskaču iz paštete", jer grehota je u Baranji pomišljati na paštetu.

image
Denis Despot/TZ OBŽ

Radije nakon obilaska Rita zavirite u podjednako dojmljivu baranjsku kuhinju. Bilo da krenete prema Bilju i Osijeku, ili dublje u Baranju, prema Kneževim Vinogradima, Karancu i Zmajevcu, nećete pogriješiti – u dosegu ste opasno dobrih delicija. Niz ovdašnjih restorana misli globalno, a djeluje lokalno, nudeći svojim gostima autentične specijalitete u vrhunskoj izvedbi. Kušajte baranjski kulen, fiš i perkelt, obilne mesne plate i lagane salate, dok u desertnom slijedu nemojte propustiti taške s domaćim pekmezom. Poseban je doživljaj uživanje u baranjskoj kuhinji u autentičnom ambijentu gatora – vinskih podruma. "Vinska majka", kako često tepaju Baranji, i na tom će vas planu oboriti s nogu (jasno, ne zato što ćete vi pretjerati, već zbog kvalitete svojih vina) stoga vas pozivamo da otkrijete jednu od najljepših vinskih cesta u Hrvatskoj i jedinstvenu ulicu vinskih podruma u Zmajevcu.

image
Mislav Matišić/TZ OBŽ

U Baranji se aktivizam tijela i hedonizam duše stapaju u savršeni perpetuum mobile. Ne možete se prejesti ili nagomilati višak energije, jer se na sve strane otvaraju veličanstvene staze (osim Ritom, nemojte propustiti šetnju ili pedaliranje poljima i vinogradima čuvene Planine). Stotine hektara vinograda i šuma, polja kukuruza, žita i uljane repice atraktivni su elementi pejzaža baranjske Planine visoke svega dvjestotinjak metara. Sve ga više ljudi percipira kao odlično mjesto za šetnju zbog fantastičnih vidika i jedinstvenih surduka, posebice jer se nalazi svega pola sata vožnje od Osijeka.

S druge strane, nećete se izgubiti u divljini, jer je u Baranji ugođaj doma uvijek blizu, posebice na adresama sve brojnijih ruralnih domaćinstava i kuća za odmor. Zahvaljujući i njima, regija je sve omiljenija obiteljska destinacija, posebice ako se u okolici održava i kakva manifestacija. Ukratko, spakirajte ruksak, obujte "patike" i pravac HeadOnEast!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:59