VIKEND IZLET

Ovog vikenda svi putevi vode na sjever! Na festivalu Urbanovo probajte najbolja međimurska vina

Urbanovo je savršen povod za izlet u Međimurje i upoznavanje ovog zelenog, brežuljkastog i poviješću bogatog kraja
 Urbanovo/

Nakon pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, u Međimurje se ovog vikenda vraća najveselije vinsko događanje - festival pušipela Urbanovo.

Štrigova, centar gornjeg Međimurja, ova će tri dana, od 13. do 15. svibnja, postati vinski centar Hrvatske. U organizaciji udruge Hortus Croatiae svi vodeći vinari Međimurja predstavljaju posjetiteljima svoja vina, kako odlična nova vina iz prošlogodišnje berbe, tako i ona starijih godišta namijenjena odležavanju. Festival se održava u Domu kulture u Štrigovi gdje se uz kupnju ulaznice po cijeni od 150 kuna tijekom tri dana od 12 do 19 mogu probati sva vina, te uživati u popratnom programu.

image
Urbanovo/

- Iza nas je sjajno 2021. godište, osobito za bijele sorte kojima Međimurje obiluje, pa jedva čekamo Urbanovo kako bi javnosti pokazali visoku razinu kvalitete naših recentnih vina - rekao je uoči otvaranja predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar.

Urbanovo je savršen povod za izlet u Međimurje i upoznavanje ovog zelenog, brežuljkastog i poviješću bogatog kraja.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

U Čakovcu ne propustite razgledati nedavno uređeni Stari grad Zrinskih koji blista u svom novom ruhu i inovativnim postavom Muzeja Međimurja i Muzeja nematerijalne baštine "Riznica Međimurja“ pripovijeda priču o povijesti ovog kraja. Na prvu neobični lokalni govor, glazbala i međimurska popevka, tradicijske igračke i izrada čipke... Ovaj kraj obiluje baštinom, onom neopipljivom a tako važnom, koja je otvaranjem Riznice Međimurja dobila svoj dom i jamstvo da neće biti zaboravljena. U stalnom postavu Muzeja Međimurja možete saznati sve o obitelji Zrinski, zaviriti u život plemstva, ali i njihovih zatočenika, doznati kako su se otkrivale i kažnjavale "vještice"...

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Nakon doze povijesti, u Starom gradu možete popiti piće u uređenom baru čija je terasa okovana starim zidinama, što pruža jedinstveni doživljaj, a za autohtone delicije prepustite se kuharima u restoranu Stari Grad.

image

Međimurska gibanica

Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Kako bi doznali više o bogatoj prirodnoj baštini Međimurja uputite se u selo Križovec gdje je uređen posjetiteljski centar Med dvemi vodami. Kao što ime centra govori, postav je posvećen specifičnostima flore i faune Međimurja određene činjenicom da ga grle dvije rijeke, Mura i Drava.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Entuzijastična vodičica Ivana provest će vas kroz multimedijalni postav, a oni koji žele doživjeti prirodu o kojoj su u centru slušali mogu u njemu uzeti kartu za kružnu šetnicu koja vodi uz Muru, sve do najstarijeg mlina u mjestu Žabno.

Posjet Međimurju uvijek je dobra ideja, a festival Urbanovo savršena je prilika za spojiti hedonizam i upoznavanje sa sve boljim i nagrađivanijim međimurskim vinima s kulturnim i povijesnim turama, aktivnim odmorom, te naravno kupanjem i opuštanjem u Termama Sveti Martin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:36