OKOLICA ZAGREBA

Pješačenje, vožnja biciklom, jahanje... Zagrebačka županija ima sve za savršen aktivan odmor

Koju god aktivnost voljeli, ne morate tražiti dalje od Zagrebačke županije koja nudi se pregršt mogućnosti za udbudljiv odmor u prirodi
 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Želite se penjati na slikovite planine koje kriju stare utvrde, mirisati cvijeće i disati punim plućima? Možda više volite šetati po ravnom, uz potoke, kroz šume, opijeni ljepotom prirode oko vas? Ili je vaš idealni odmor biciklizam? Što ima ljepše nego letjeti kilometrima i kilometrima na dva kotača, stajati na najljepšim lokacijama, pa nastaviti dalje nakon okrepljujućeg odmora. Još vam nije dovoljno? Želite vidjeti svijet iz ptičje perspektive i isprobati paraglajding? Obožavate pogled s leđa konja? Što god od navedenog vas je privuklo, ne morate tražiti dalje od Zagrebačke županije! U okolici Zagreba nudi se pregršt mogućnosti za aktivan i adrenalinski odmor u prirodi, koji je najbolje upotpuniti nekom finom autohtonom hranom i vrhunskim vinima s vinskih cesta Zagrebačke županije. U nastavku vam otkrivamo samo djelić prebogate ponude prstena hrvatske metropole!

PLANINARENJE
Na području Zagrebačke županije nalazi se pravi prirodni biser, park prirode Žumberak - Samoborsko gorje koji je prava oaza zelenila za sve planinare, šetače, penjače... Područje Parka je premreženo s oko 350 kilometara označenih planinarskih staza koje prolaze njegovim najljepšim, ali i skrivenim predjelima. Hoćete li se uputiti prema popularnom Japetiću, ili krenuti manje posjećenom stazom prema Oštrcu, istražiti prekrasnu Plešivicu, popeti se na Svetu Geru i baciti pogled na susjednu Sloveniju, izbora zaista ne nedostaje. U sklopu parka prirode brojna su vrijedna područja: zaštićeni krajobrazi Slapnica i Okić, specijalni šumski rezervat Japetić, park-šuma Tepec i Stražnik, spomenik prirode Grgosova špilja... Ako ste od onih koje više od hodanja privlači svladavanje visokih kamenih stijena, i u tom ste slučaju ovdje na pravom mjestu. Penjalište Okić idealno je za one koji tek svladavaju tehnike penjanja i često se koristi kao vježbalište, a u blizini sela Gornji Terihaji uređeno je penjalište Terihaji. Šetnja, planinarenje, penjanje, razgledavanje starih gradova, kao što su Okić i Lipovec, sve to možete na tom području prekrasne prirode i bogate flore i faune.

PJEŠAČENJE

image
Matija Djanjesic/Cropix

Ako više volite hodati po ravnom - nema problema, šetačima se u Zagrebačkoj županiji nude uređene šetnice kao stvorene za uživanje bez prevelikog napora. Kraće, dulje, šumske, planinske, poučne... Izbora je napretek. Ako poželite provesti dan bez automobila, pješačka poučna staza Šumarica idealan je izbor. Staza se proteže u dužini od 9 kilometara, povezuje naselja Krušak i Kozjaču, a laganim hodom staza se prijeđe za dva sata. Šetnja njezinim stazama vodi kroz šumu, šumske obronke, livade, a duž staze su informativne table koje govore o povijesti Vukomeričkih gorica, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu.
Uputite li se u šetnju "Stazom kneževa" u sklopu PP Žumberak - Samoborsko gorje naći ćete se na putu kroz bogatu prošlost, u krajobrazu što su ga ljudi tisućljećima stvarali i održavali živeći u suglasju s prirodom.
Poučna staza u šumi Žutica kraj Ivanić Grada sastoji se od deset poučnih točaka, dužina staze je oko 2500 metara, a počinje kod lugarnice Pleso. Prolazi kroz šumu hrasta lužnjaka, šumu običnog graba pa sve do poplavne šume poljskog jasena. I u okolici Samobora, na Žumberku i na području Svete Nedelje, naći ćete brojne atraktivne staze za ugodan dan u prirodi.

BICIKLIZAM

image
Boris Kovacev/Cropix

Bilo da svojim biciklom krenite prema Dugom Selu, Samoboru, Turopolju ili Jastrebarskom, nećete pogriješiti jer je cijela Zagrebačka županija protkana uređenim biciklističkim stazama i rutama.
Stopama svetog Martina kratka je, ali vrlo slikovita gradska ruta po najužem centru i najatraktivnijem brijegu Dugog Sela, Martin Bregu, vodi vas u srce dugoselskih vinograda. Na području Ivanić-Grada i Kloštar Ivanića obilježene su dvije biciklističke rute sa 30 cestovnih oznaka, 14 drvenih oznaka u šumi Žutica i Marča te desetak biciklističkih tabli Savske i Moslavačke rute. Vozeći se biciklom mnogobrojnim označenim i neoznačenim stazama, šumskim putovima i cestama, upoznat ćete Jasku i okolicu na najbolji mogući način. Od laganih vožnji po ravnom terenu do brdskog biciklizma na Japetiću, Jaska ima ponudu za sve afinitete. Samobor je idealna destinacija za kretanje na brdske avanture i istraživanje na dva kotača. Sedam biciklističkih ruta namijenjeno je biciklistima rekreativcima te su osmišljene kao odgovor na sve veće potrebe posjetitelja za upoznavanje udaljenih dijelova Samobora biciklom. Upoznajte i istražite prirodne ljepote svetonedeljskih jezera, rijeke Save, Ornitološkog rezervata Sava - Strmec laganom i ugodnom vožnjom koja je pogodna za sve rekreativce te za obiteljske izlete. Rekreativnom vožnjom od 16 km uživat ćete u pogledu na jezero Rakitje, Orešje i Strmec. Grad Velika Gorica sa svojom velikom mrežom pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica, idealan je prostor za biciklizam te rekreativno uživanje obitelji s djecom. Biciklističke staze po zelinskim bregima i putevima Zelinske gore zamišljene su pak tako da se upoznaju brežuljci zelinskog vinogorja, koji su izazov zbog mnogih strmih uspona i spustova, tako i zbog najljepših vidikovaca koje si možete zamisliti.

JAHANJE

image
Marko Miscevic/Cropix

Želite se tek okušati u jahanju ili već dobro poznajete čari pogleda na svijet s leđa konja? U oba slučaja, u Zagrebačkoj ćete županiji pronaći sadržaje po svom ukusu. U Zaprešiću je poznati konjički klub Trajbar team, u kojem se može pohađati škola jahanja, običnog ili sportskog, a vodiči će one iskusne rado odvesti i na ture okolnim zelenim bregima. I na području Savsko-sutlanske doline i uređene su staze i odmorišta za konje i jahače, a staze za sve razine predznanja uređene su i u općini Orle.

OSTALO
Japetić je poznato odredište za paraglajding - ako želite letjeti poput ptice uz pomoć stručnih trenera, to je mjesto za vas. Jedno od vodećih paintball odredišta u zemlji je Paintball park Šervudska šuma zbog raznolikih tematskih terena, veličine kompleksa i iskusnog osoblja. Na području Ivanić-Grada, Izletište Petek i Hotel Sport na svojim sportsko-rekreativnim terenima nude bogat program za djecu i odrasle, a tu je otvoren i Cinelov - jedina kinostreljana u ovom dijelu Europe na 1000 četvornih metara. Ljubitelji ribolova doći će na svoje na jezerima Rakitje, Orešje, Strmec i Kerestinec, a na Žumberku je adrenalinski park u kojem je moguće isprobati zipline i brojne zabavne prepreke i izazove.

image
logo TZZŽ
TzzŽ/
image
HTZ logo
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:37