NOVE ATRAKTIVNE RUTE

Potrči kroz vrijeme, planinari ravnicom, bicikliraj Dunavom, prošetaj močvarom!

Slavonija i Baranja privlače sve više turista koji kombiniraju rekreaciju s upoznavanjem turističke ponude krajnjeg istoka Hrvatske
Vožnja podunavskim šumama
 Zvonimir Janković/

Trkači, hodači i planinari željni upoznavanja još uvijek divlje i neukroćene prirode tijekom proljeća u Slavoniji i Baranji mogu očekivati mnoštvo raznolikih sadržaja.

image
Landranje baranjskim surđucima
Mislav Matišić

Ne znamo "može li tko reći, gdje je put ka sreći", ali znamo da vam možemo preporučiti puteve koji pune baterije, umivaju proljećem i - priznajemo, bili smo zločesti - pomažu u obračunu sa zimskim kalorijama. Vas od akcije pozivamo da otkrijete Našičku geo-stazu. Na sedmosatnu brdsku hodnju krenut ćete iz sadašnjosti, posjetiti srce srednjeg vijeka (crkvica u Martinu, jedina templarska građevina u RH), a završiti u 400 milijuna dalekoj prošlosti! Bez brige, staza je kružna i sigurno će vas vratiti nazad. Ako vam je pak trčanje draže, dođite na 1. utrku Našičkom Geološkom stazom koja se održava 20. ožujka te birajte jednu od tri utrke, od koje su dvije manje zapravo - dinosaurske!
Ako smatrate da bi vas izlet poput ovog iz zimskog sna odveo ravno u "muskulfiber", tu je Podunavski pješački put trasiran. I on, doduše, kreće iz Bijelog Brda, no uglavnom je riječ o ravničarskoj poslastici. Pogled na Dunav, Aljmaš, Erdut, vinogradi, OPG-i, meza… Sreća vaša da je (staza, ne meza) duga 14 km, tj. oko 6 sati, pa ćete male hedonističke grijehe imati kako iskupiti! Za potpuni doživljaj naša je sugestija okrepa dunavskim vinima i riječnim specijalitetima, jer bez toga nije moguća potpuna sinestezija mirisa, boja i okusa Dunava!

image
Šetnja baranjskim vinogradima
Nenad Milić/

Ako se želite uvjeriti kako nije sve ravno u Baranji, doživite Planinu sa samo 200 metara nadmorske visine. Početkom proljeća, točnije 27. ožujka održava se "Spring Lesing” - landranje baranjskom Planinom - šetnja strmim surducima, zelenim poljima i vinogradima te prtenim putevima koje su stoljećima tabali baranjski planinci - vinogradari. I dok vam možda zvuči smiješno kako postoji Planina s dvjestotinjak metara, možda vas uozbilji činjenica kako je Planinarsko društvo Zanatlija iz Osijeka trasiralo Baranjsku planinarsku obilaznicu čije će puštanje "u pogon" sredinom travnja biti najveća planinarska senzacija ovog proljeća!
Za ljubitelje trčanja pripremili smo i jednu "vodenu" verziju. Prvog vikenda u travnju na jezeru Borovik pokraj Đakova održava se Borovik trail. Dvije kružne utrke oko jezera koje je ujedno i jedna od najatraktivnijih lokacija za ribolov i kampiranje u Slavoniji, idealna je lokacija za sve ljubitelje rekreacije. Kada tome dodamo i brdsku biciklističku stazu dužine 32 km, probajte ovog proljeća ne krenuti prema istoku Hrvatske po dozu zdravlja, prirode i rekreacije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:54