BOEING 747

Prestao se proizvoditi legendarni model aviona, a piloti su na nebu iscrtali nešto fantastično

Legendarni zrakoplov tranformirao je početkom sedamdesetih svijet putovanja i zrakoplovnu industriju
 Jason Redmond/Afp

Legendarni zrakoplov Boeing 747, popularno zvan "kraljica neba", zadnjeg dana siječnja se zauvijek prestao proizvoditi. Iz tvornice je prije dva dana isporučen posljednji avion iz ove serije, koja se proizvodila više od pet desetljeća, a kupac je bila zrakoplovna kompanija Atlas Air. Na prvom letu posljednjeg zrakoplova ta je aviokompanija odala počast slavnom modelu tako što su piloti na nebu "iscrtali" znak krune i brojeve 747, što je bilo vidljivo na svim stranicama koje prate kretanje avionskog prometa.

image
Avgeekery/

Legendarni zrakoplov tranformirao je početkom sedamdesetih svijet putovanja i zrakoplovnu industriju. Razvijen je za Pan Am, koji je 1966. naručio "najveći zrakoplov ikad".

Obećali su da će ga, ako ga Boeing uspješno izradi, otkupiti. Izrada je tvrtku Boeing gotovo odvela u bankrot, ali rizik se isplatio. Prvi je model 747 poletio 1969., a na letu od New Yorka do Londona, oduševio je i putnike i kabinsko osoblje, i ubrzo su ga i druge aviokompanije počele naručivati. Postao je najtraženiji model za prekooceanska i putovanja i duge letove.

Kroz povijest ih je koristila i NASA, a službeni zrakoplov američkih predsjednika, Air Force One, godinama je model 747. No vremena se mijenjaju, gorivo je sve skuplje i tvrtke su se počele okretati štedljivijim zrakoplovima. Postojeći zrakoplovi Boeing 747 nastavit će letjeti, sve manje na putničkim linijama, a više na transportnim.

Prvi let posljednje proizvedene "kraljice neba" bio je na ruti između Pain Fielda u državi Washington i Cincinnatija u državi Ohio.

Kompanija Atlas Air željela je odati počast legendarnom zrakoplovu pa su na nebu iznad Washingtona "iscrtali" oblik krune a slovima 747 unutar nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:26