PUTOVANJE ŽIVOTA

Prilika za 18-godišnjake! Uskoro kreću prijave za besplatna putovanja vlakom po Europi

Natječaj za besplatne karte traje od 15. do 29. ožujka, a ukupno će ove godine, u dva kruga, biti dodjeljeno 70.000 propusnica
 Oleh_slobodeniuk/Getty Images

Ovogodišnji natječaj za besplatne željezničke karte za putovanja Europom za one koji imaju 18 godina otvara se 15. ožujka i trajat će dva tjedna, do 29. ožujka.

Program DiscoverEU jedna je od najpopularijih aktivnosti programa Erasmus+ koja svake godine omogućava mladima da upoznaju kontinent, posjete najljepše europske gradove, vide najimpresivnije krajolike kontinenta, steknu nova iskustva, prošire vidike i druže se s vršnjacima iz različitih zemalja.

Natječaj će, dakle, trajati od 15. do 29. ožujka, prijaviti se mogu oni rođeni između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005., uključujući i te datume, a putovanje od maksimalno 30 dana treba realizirati između 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. Oni koji napune 18 u drugoj polovici godine moći će se prijaviti u sljedećem krugu natječaja koji će biti raspisan u listopadu.

U svakom krugu natječaja propusnicu dobiva 35 tisuća mladih, tako da ukupno 70 tisuća 18-godišnjaka dobiva priliku upoznati kontinent vlakom i uz brojne popuste.

image

Postoji mogućnost putovanja s prijateljima, ali i oni moraju zadovoljavati uvjete za propusnicu

Filippobacci/Getty Images

Osim besplatnih karata za vlak, sudionici ovog programa dobivaju i kartice s kojima ostvaruju popuste na više od 40.000 mjesta u Europi, od javnog prijevoza, kulturnih sadržaja, smještaja i prehrane i drugo koje su dostupne u svim zemljama članicama Europske unije.

U programu mogu sudjelovati mladi iz zemalja EU te zemalja pridruženih programu Erasmus+, a to su Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska. Europska komisija propusnice dodjeljuje tako da svaka zemlja dobije određeni broj putnih karata na temelju usporedbe broja stanovnika zemlje s cjelokupnim stanovništvom EU.

Detalje o natječaju i načinu prijave pronađite na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:54