SIGURNO LJETO

Projekt Safe Stay in Croatia: putovanja Hrvatskom nikada nisu bila sigurnija

Hrvatska se posljednjih mjeseci ističe kao prvi izbor putnika koji na prvo mjesto stavljaju sigurnost boravka i fleksibilnost
 Xbrchx/Getty Images/istockphoto

Putovati i istraživati, glavne su odluke većine građana Hrvatske, ali i svijeta, donesene nakon izazovnih vremena koja su, nadamo se, ipak polako iza nas. Lockdown, ograničenost na svoja četiri zida i iščekivanje #starognormalnog kod čak 93 posto mladih probudilo je želju za putovanjima, ali i promijenilo njihove navike; danas oni biraju dulje boravke na autentičnim lokacijama koje nude nova iskustva i prilike.

image
Mbbirdy/Getty Images

Hrvatska kao zemlja s više od stotinu i pedeset godina turističke tradicije i neodoljivih prirodnih ljepota već je dobro prepoznata među ljubiteljima putovanja, no posljednjih se mjeseci dodatno ističe kao prvi izbor putnika koji kreću na putovanja nakon pandemije i koji na prvo mjesto stavljaju sigurnost boravka i fleksibilnost. Ove godine Hrvatska je izbor i većine Hrvata koji godišnji odmor obično provode izvan granica naše zemlje. Navikli putovati sigurno prema svjetskim standardima, putnici ove godine traže dodatne korake od zemlje koju posjećuju, žele siguran boravak, brigu njihova domaćina o higijenskim standardima te sigurnost kako tijekom odmora neće biti u opasnosti od zaraze.
Iza hrvatskog turističkog sektora izazovnih je godinu i pol dana u kojima je, kao odgovor na izazove i poteškoće u #novonormalno putovanjima, osmišljen projekt Safe stay in Croatia. Riječ je o projektu koji na prvo mjesto stavlja upravo sigurnost, kako za posjetitelje, tako i svih dionika.

Oznaka Safe stay in Croatia gostu šalje poruku sigurnosti, a oni zauzvrat biraju ponude gdje se osjećaju sigurno.


image
Htz/

Projekt je početkom ove godine pokrenulo Ministarstvo turizma i sporta uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske turističke zajednice te vodećih turističkih i strukovnih udruženja i pružatelja turističkih usluga u Hrvatskoj te je zasigurno imao presudnu ulogu u pozicioniranju Hrvatske kao sigurne zemlje, kako za domaće, tako i za inozemne turiste. Riječ je o platformi koja na jednome mjestu okuplja dionike u hrvatskom turizmu i s turizmom povezanim djelatnostima koji su se obvezali poštivati sigurnosno-higijenske mjere i preporuke u svojim objektima.

image
Bluecinema/Getty Images

Kroz Safe stay in Croatia posjetiteljima se pruža prilika za bezbrižan dolazak i boravak u Hrvatskoj. Prije same rezervacije smještaja ili neke druge usluge, posjetitelji putem Safe stay in Croatia platforme mogu provjeriti nalazi li se objekt koji planiraju rezervirati na popisu objekata s oznakom Safe stay in Croatia, isplanirati svoj boravak i aktivnosti te na jednome mjestu dobiti sve ključne informacije vezane uz njihovo putovanje.
Kako bi gosti znali koji objekti su prijavljeni u Safe stay in Croatia, na vidljivom mjestu u objektima se ističe oznaka Safe stay in Croatia koju im dodjeljuje Ministarstvo turizma i sporta. Prijave na platformu Safe stay in Croatia su besplatne i otvorene su za sve dionike u turizmu i s turizmom povezanim djelatnostima. Od prijavitelja se očekuje poštivanje propisanih mjera i protokola što se nadzire u formi informativnih nadzora kroz sustav Ministarstva turizma i sporta, strukovnih udruga u turizmu te samih korisnika koji mogu prijavljivati eventualno neispravno postupanje po mjerama na terenu.
Oznaka Safe stay in Croatia hrvatska je inačica oznake “Safe travels” Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (World Travel Tourism Council - WTTC) koja se dodjeljuje za sigurna putovanja na svjetskoj razini, a koju Hrvatska nosi od početka pandemije koronavirusa.

Oznaka Safe Stay in Croatia dodjeljuje se besplatno dionicima iz hrvatskog turističkog sektora i ostalima koji su dio lanca putovanja. Prijave su moguće u sedam kategorija: 1. nautika, 2. sport, rekreacija i zdravlje, 3. atrakcije, 4. turistički vodiči, agencije i informativni centri, 5. promet/prijevoz, 6. ugostiteljstvo te 7. smještaj. Prijaviti se može na stranici www.safestayincroatia.hr

Gotovo 17 tisuća dionika u turizmu ima oznaku Safe stay in Croatia, čime su se obvezali poštivati sigurnosno higijenske mjere i preporuke propisane od Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.

image
Mts/
image
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:35