VODIČ

Putna osiguranja u vrijeme covida-19: što ako se na putovanju zarazite koronom?

Provjerili smo kako su se osiguravajuće kuće prilagodile novoj situaciji i koja osiguranja uključuju troškove liječenja od covida-19
 Rawf8/Getty Images/istockphoto

Početkom prošle godine diljem svijeta stotine tisuća uplaćenih agencijskih putovanja, avionskih karata i smještajnih objekata ostalo je neiskorišteno, a za putnike je krenula bitka za povrat novca ili preuzimanje vaučera uz neizvjesnost kada će oni moći biti iskorišteni. Turistički sektor je bez sumnje jedan od najpogođenijih pandemijom, ali osim samih gospodarskih subjekata, aviokompanija, hotela, turističkih agencija, kratkih su rukava ostali i brojni putnici.
Godinu dana kasnije, dok s pojavom prvih cjepiva raste nada da će se uskoro moći ponovo putovati, raste i oprez putnika, pa čak i oni koji su godinama bezbrižno putovali sada se žele unaprijed osigurati od mogućih nepredvidivih situacija.
Neke aviokompanije i posrednici za rezervaciju smještaja poput Bookinga već su se prilagodili situaciji i nude rezervacije i kupovine uz mogućnost otkazivanja i promjene datuma bez naknade. A kako stoji stvar s putnim osiguranjima? I što ako se na putu zarazite koronom?
Kontaktirali smo nekoliko hrvatskih osiguravajućih kuća i doznali da većina nije mijenjala ponudu punih osiguranja otkako se pojavila nova bolest. Razumljivo, s obzirom na to da je s padom putovanja drastično pao i broj ugovorenih polica. Kod mnogih ni najskuplja polica putnog i zdravstvenog osiguranja neće vam pokriti bolesti za koje je u trenutku ugovaranja bila proglašena pandemija ili epidemija, dakle ne odnosi se na zarazu novim virusom Sars-CoV-2. No, našli smo i nekoliko osiguravajućih kuća koje su ipak uvrstile u ponudu pokriće u slučaju zavaze covidom-19.

Evo kratkog pregleda tržišta putnih zdravstvenih osiguranja.

UKLJUČUJU POKRIĆE U SLUČAJU ZARAZE NOVIM KORONAVIRUSOM:

UNIQA:

Klijenti uz putno osiguranje mogu ugovoriti i dopunsko pokriće od bolesti covid-19 koje uključuje liječenje bolesti na putovanju u inozemstvu, kao i tuzemstvu za strance, nastalih kao posljedica covida-19. Ugovaranjem tog dodatnog pokrića cijena postojeće premije uvećava se za 50 posto. U slučaju zaraze bolesti covid-19, osiguranik treba odmah nazvati službu za pomoć UNIQA osiguranja. Služba za pomoć vodi brigu o osiguraniku tijekom obrade slučaja, organizira potrebnu medicinsku pomoć i podmiruje troškove liječenja direktno zdravstvenoj ustanovi.

GRAWE:

Ako je osiguranik u sklopu paketa putnog osiguranja GRAWE TOUR ugovorio i pokriće za otkaz putovanja te netom prije putovanja dođe do bolesti koja onemogućuje putovanje (uključujući epidemiju ili pandemiju kao što je covid-19), ostvaruje pravo na naknadu do tada nastalih troškova putovanja. Putno osiguranje uključuje i liječničke troškove nastale uslijed epidemije ili pandemije kao što je covid-19, ali NE ako se zaraza dogodila u zemljama za koje je Ministarstvo vanjskih poslova izdalo upozorenje/preporuku za izbjegavanje svih putovanja.

SAVA OSIGURANJE:

Putno zdravstveno osiguranje vrijedi za inozemstvo i pokriva cijeli svijet, a odnosi se i na zarazu koronavirusom. Osigurati se mogu svi, bez obzira na starost. Polica, uz brojna druga zdravstvena stanja, pokriva i bolničko liječenje bolesti izazvane koronavirusom (covid-19).

NE UKLJUČUJU POKRIĆE U SLUČAJU ZARAZE NOVIM KORONAVIRUSOM:

CROATIA OSIGURANJE:

Zdravstveno osiguranje u inozemstvu pokriva troškove liječenja, hitnih intervencija te medicinske njege za vrijeme studiranja, rada ili boravka izvan Hrvatske do godinu dana, uključujući i troškove koji nisu pokriveni Europskom karticom zdravstvenog osiguranja. Zarazne bolesti su uključene, ali samo ako se ne radi o bolestima za koje je trenutno proglašena epidemija ili pandemija. Rizici pandemije i epidemije su isključeni.

ALLIANZ:

Ako govorimo o gripi, klijent je u pokriću, ali ako govorimo o posljedicama spolno prenosivih bolesti, AIDS-a ili troškovima uzrokovanim epidemijama koje su bile poznate prije polaska na put, nisu u pokriću. Putno zdravstveno osiguranje pokriva troškove nužnog liječničkog tretmana, lijekova i medicinskih potrepština, prijevoza službi za hitne slučajeve i slično, ali ne i troškove liječenja u slučaju zaraze koronavirusom.

WIENER OSIGURANJE:

Uvjeti Wiener putnog zdravstvenog osiguranja isključuju obvezu naknade štete, odnosno troškova uzrokovanih pandemijama, epidemijama, zagađenjem ili prirodnim katastrofama koje su bile poznate prije polaska na put. Ako osiguranika na nekoj destinaciji zateknu okolnosti na koje nije mogao utjecati, poput proglašenja pandemije, epidemije ili karantene u zemlji destinacije, eventualni troškovi liječenja ili hospitalizacije pokriveni su putnim osiguranjem, ako se postupa sukladno uvjetima osiguranja. S obzirom na to da je u ovom trenutku proglašena globalna epidemija koronavirusa, polica putnog osiguranja ne uključuje slučaj zaraze na putovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:04