ODMOR ZA PAMĆENJE

Recite DA svijetu otoka: pronađite svoje utočište na čarobnim otocima zadarskog arhipelaga

Recite DA jedrenju u zadarskom akvatoriju i obiđite njegove bisere, od većih i nastanjenih do onim skrivenih i idealnih za osamu
 TZ Zadar

Čudesan svijet zadarskih otoka područje je neotkrivenih ljepota, bistrog mora i nedirnute prirode. Pag, Ugljan, Pašman, Dugi otok, Silba, Olib, Molat, Premuda, Ist, Iž, Sestrunj, Rivanj, Rava, Zverinac, Vir, Vrgada samo su neki od više od 200 otoka, otočića i hridi koji se pružaju u četiri niza paralelno s obalom, najrazličitijih oblika i veličina, nastanjeni ili pusti, turistički razvijeni ili neotkriveni. Ovo je područje idealno za sve vrste aktivnosti na moru i pod morem, a vaše plovilo će naći sigurno utočište u više od 50-ak luka i lučica, na organiziranim sidrištima i u zaštićenim uvalama. Unutrašnjost otoka može se najbolje upoznati šetnjama pješačkim, planinarskim i biciklističkim stazama, udišući čisti zrak s mirisom bogate mediteranske flore.

Zeleni otok preko puta Zadra, Ugljan, povezan je frekventnim trajektnim i brodskim linijama s kopnom. Nad otokom dominira tvrđava Sv. Mihovil iz koje se pruža nezaboravan pogled na zadarski arhipelag. Kukljica, Kali, Preko i Ugljan su mjesta s dugom ribarskom i turističkom tradicijom, a ispred njih su se smjestila dva slikovita otočića, Ošljak s autentičnom ribarskom lučicom i Galevac s franjevačkim samostanom usred park-šume s najrazličitijim mediteranskim raslinjem. Otočne marine, sigurne luke i lučice u kojima se osjeća mediteranski ugođaj rado će primiti vaša plovila.

image
TZ Zadar


Oaza mira i tišine, Pašman, s otokom Ugljanom povezan je mostom u prolazu Ždrelac, a s dobrim trajektnim vezama sa Zadrom i Biogradom. Ljubitelje kulturne baštine očarat će benediktinski samostan na brdu Ćokovac kraj Tkona i franjevački samostan u Kraju. Jedinstven doživljaj pruža šetnja pješačkom i biciklističkom stazom koja se pruža uzduž cijelog otoka.

Jedan od najljepših jadranskih otoka je svakako Dugi otok. Na jednom kraju je Park prirode Telašćica čija je uvala u davnoj povijesti činila cjelinu s kornatskim arhipelagom, a na drugom impozantni svjetionik Veli Rat sa slikovitim uvalama Solišćica, Pantera i pješčanom plažom Sakarun. Ribarska i turistička mjesta Sali, Božava, Luka, Savar i druga povezuje panoramska cesta s koje se pruža nezaboravan pogled na okolicu. Posebno su impresivni klifovi visoki i do 160 m koji se pružaju u dužini od desetak km na strani otoka okrenutoj prema pučini. Brežuljkast teren i obilje mediteranskog bilja pozivaju na šetnju, a kristalno bistre uvale su dobro poznate roniocima.
image
Gastronomija u Zadarskoj županiji
TZ Zadar


Pag je otok fascinantnih krajolika s najrazvedenijom obalom na Jadranu i brojnim pješčanim i šljunčanim plažama, kilometrima suhozida, prastarim maslinicima i opojnim mirisom kadulje. Zaštitni znakovi su svjetski poznati ovčji sir, janjetina, čuvena paška čipka i sol, a sam grad Pag, spomenik srednjovjekovnog urbanizma, poznat kao djelo glasovitog graditelja Jurja Dalmatinca.

Iž je otok maslinara, ribara i lončara čija se vještina sačuvala u nepromijenjenom obliku od pradavnih vremena, a sjeverozapadna skupina otoka koju čine Silba, Olib, Premuda, Ist, Škarda, Molat i brojni drugi otočići arhipelag su u malom. Njihove netaknute uvale i neobično prozirno i bistro more pravi su raj za nautičare i sportske ribolovce. Ovdje možete provesti i odmor u miru i tišini zaboravljajući na svakodnevne brige u privatnim kućama kod ljubaznih domaćina.

Recite DA čudesnim otocima Zadarske županije!
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:26