MASKE VS. OMIKRON

Rio je svoj karneval odgodio za travanj, Rijeka za početak ljeta, Venecija (zasad) ide po planu

U trećoj godini pandemije neki od najvažnijih karnevala na svijetu ipak se neće u cijelosti otkazati, nego samo mijenjaju datum

Karneval u Veneciji

 /Depositphotos

Fašnik više doista nije kakav je nekada bio, a za sve je kriva, naravno, pandemija koronavirusa. Isto se događa već drugu godinu zaredom, s time da sada “pravila određuje” novi soj, omikron. U svakom slučaju, karnevalska scena trpi i ove godine, no uz određenu pozitivnu vibru. Naime, neki od najvažnijih karnevala na svijetu ipak se neće u cijelosti otkazati, nego samo odgađaju datum održavanja na nekoliko mjeseci.

Za početak, upravo je takva priča s jednim od najpoznatijih karnevala na svijetu, onim brazilskim. Objavljeno je da su karnevali u Rio de Janeiru i Sao Paulu, koji su se trebali održati krajem veljače, ipak odgođeni za travanj. Razlog je, priopćili su gradonačelnici tih megagradova, novi val zaraze covidom.

Onaj u Veneciji zasad se, sudeći prema informacijama s interneta, odvija prema planu. Trebao bi se održavati od 19. veljače do 1. ožujka, rekao je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro, no uz male preinake. Neće, primjerice, biti izbora najljepšeg kostima i maske na Trgu sv. Marka. Karnevalske zabave i događaje zainteresirani će moći pohoditi samo ako imaju propusnicu koja dokazuje da su cijepljeni.

Na hrvatskoj fašničkoj sceni, i Rijeka se ove godine odlučila za odgodu.

image

Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

- Nažalost, zbog novog snažnog vala pandemije koronavirusa i potrebe za poštovanjem strožih epidemioloških mjera, Riječki karneval trenutno se ne može održati u svojem punom obimu, pa se tako sada, odnosno u za to uobičajenim terminima, neće održati središnji događaji karnevala - Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka” - obznanio je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, te nastavio u veselijem tonu dodajući kako će se Dječja i Međunarodna karnevalska povorka, koja se prema prvotnom planu trebala održati 27. veljače, premjestiti na početak ljeta u nadi da će epidemiološka situacija tada biti povoljnija.

image

Djeća maškarana povorka u Rijeci

Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Kad je riječ o Samoborskom fašniku, 196. do sada, kao termin se spominjao 18. veljače do 1. ožujka, uz objašnjenje da se on održava sukladno epidemiološkoj situaciji i mjerama. Što će to točno značiti u praksi, tek ćemo vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:31