Očuvanje tradicije

Singapurska "hawker kultura" uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine

Hawker centri neizostavni su dio singapurske svakodnevice - nude svježu hranu po pristupačnim cijenama
 Ciara Sherry/Getty Images

Singapurska “hawker” kultura, zajednica prodavača hrane koji djeluju u ukupno 114 hawker centara u tom gradu-državi, sredinom ovog mjeseca uvrštena je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, prenio je britanski Guardian.

Naime, hawker centri neizostavni su dio singapurske svakodnevice. U njima ljudi svih profila mogu, od ranojutarnjih sati do navečer, posjesti friško kuhanu hranu po vrlo pristupačnim cijenama. Na ponudi je sve: od pečene patke do curryja od riblje glave, a svaki od tih restorančića ima svoju specijalizaciju. Neki od štandova toliko su dobri da čak imaju i Michelinove zvjezdice. Prvi kojem je to pošlo za rukom bio je Lio Fan Hawker Chan u Chinatown Complex Marketu 2016. godine.

No, iako cijenjena i voljena, hawker zajednica posljednjih se godina suočava s nizom izazova. Dob vlasnika štandova raste (prosjek je 59 godina), a mladi baš nisu ludi za radom u 14-satnim smjenama. Isto tako, sve više raste i cijena sastojaka, a koronavirus, naravno, nije pomogao.

Centri su se zatvorili, a dozvola da obavljaju dostave nije im ni približno pomogla. Neki su restorančići morali zatvoriti svoja vrata, a oni koji su preživjeli muku muče. No, vrijednost hawker zajednice je prepoznata, ne samo uvrštenjem na UNESCO-ovu listu. Dokaz su i lokalne akcije kojima se želi raditi na očuvanju tog prepoznatljivog simbola Singapura.

Primjerice, pokrenula se inicijativa pod imenom Hawker Heroes SG. Riječ je o usluzi besplatne dostave kako bi se podržalo najteže pogođene hawkere. U njihovo očuvanje uključile su se i singapurske vlasti. One su pokrenule program “Hawker’s Succession Scheme”, koji će od iduće godine spajati hawker veterane sa zainteresiranim početnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:23