ZELENILO I BAŠTINA

Sisačko-moslavačka županija: upoznajte sve ljepote zeleno-plave zipke Hrvatske!

Bogata kulturna i povijesna baština, ljepota netaknute prirode i raznovrsna gastro-eno ponuda samo su neke od posebnosti ove županije

Moslavačka priča

 Pointers/

Sisačko–moslavačka županija, smještena je u južnom dijelu središnje Hrvatske. Administrativno, gospodarsko i kulturno središte županije je grad Sisak koji je od Zagreba udaljen svega 50 kilometara.

Raznolikošću i bogatstvom kulture, vrijednim povijesnim lokacijama, prekrasnim parkovima, očuvanom i zaštićenom prirodom u neposrednoj blizini grada te gastronomskim posebnostima Sisačko-moslavačka županija je, na svoj način, jedinstvena. Ako ste ljubitelj netaknute prirode, mira, tišine ili cikloturist, ova je županija pravo mjesto za vaš odmor.

image

Topusko

Pointers/

Oduševit će vas vrlo raznoliki i atraktivni prirodni krajobrazi, a jedan od najboljih i najočuvanijih je Park prirode Lonjsko Polje. U netaknutoj prirodi Lonjskog polja možete uživati vozeći bicikle, ploveći čamcima ili jednostavno uživati u delicijama Posavine.

Očuvanost prostora i očuvana tradicijska graditeljska baština najzornije je prikazana u Čigoću, prvom europskom selu roda i Krapju, selu graditeljske baštine koji je s više od 80 drvenih kuća na lijevoj obali Save jedan od bisera PP Lonjsko polje i spomenik kulturne baštine A kategorije.

Posebno obilježje Sisačko – moslavačke županije su bogati izvori termalne ljekovite vode u Topuskom. To je mjesto koje su prije više od 3000 godina naselili drevni Iliri i u njemu otkrili neprocjenjive prirodne izvore termalne vode. Danas je u Topuskom Lječilište s termalnom vodom koja je ocijenjena kao jedna od najkvalitetnijih u Europi, te daje izvrsne rezultate kod liječenja.

U cilju provedbe zdravstvenog turizma, Sisačko-moslavačka županija provodi i niz aktivnosti za poboljšanje kvalitete pružanja usluga. Posljednji je završen projekt energetske obnove zgrade Petrova gora u Topuskom, vrijedan gotovo 16 milijuna kuna, sufinanciran iz EU fondova, pri čemu su smještajni kapaciteti zgrade u potpunosti obnovljeni.

image

gastronomija Sisačko-moslavačke županije

Jasenka Haleuš/

Planira se i izgradnja novog wellness centra i potpuno novih bazena s bogatim sadržajima namijenjenima djeci. Tradicionalni specijaliteti i vrhunska vina jamče dobar provod u Moslavini, poznatom vinogradskom kraju i destinaciji koju posjetitelji tek otkrivaju, a gostu predstavljaju potpuno iznenađenje.

Ovo područje je domovina izvornih sorti vina od kojih se posebno ističe Škrlet, prva brendirana hrvatska sorta. Ugodna klima te vrijedan rad moslavačkih vinara šire okuse i mirise vina duž Moslavačkih vinskih cesti smještenih između gradova Kutine i Popovače. Osim vina, ponosni vlasnici brojnih kleti na Moslavačkoj vinskoj cesti nude i domaće gastronomske specijalitete, te uslugu smještaja u seoskom domaćinstvu, kletima ili obiteljskim gospodarstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:55