AKTIVNI ODMOR

Slovenija je idealna zimska destinacija. Istražite prekrasnu zemlju prekrivenu snijegom

Prestižni časopis Sloveniju je uvrstio na popis National Geographic‘s Best of the World 25 inspirativnih odredišta u 2023. godini

Tamar Valley

 Tent

Slovenija je omiljeno odredište za aktivan odmor sve dane u godini. I zimi. Zbog iznimnog položaja i razvedenog terena mami ljubitelje aktivnog odmora usred netaknute prirode, a istovremeno je samo nekoliko koraka od živahnih gradskih središta i idiličnih alpskih mjestašaca. U Sloveniji će svoje mjesto pod suncem naći i ljubitelji alpskog skijanja, skijaškog trčanja, ali i najadrenalinskijih zimskih doživljaja.

To je prepoznao i prestižni časopis National Geographic koji je Sloveniju uvrstio na popis 25 inspirativnih odredišta u 2023. godini. Svake godine pripremaju listu National Geographic’s Best of the World koja je tematizirana turističkim odredištima i iskustvima koja iskorištavaju dobrobiti turizma za jačanje lokalnih zajednica i okoliša, kako prirodnih tako i izgrađenih, a Slovenija se našla na tom impresivnom popisu u kategoriji priroda.

Da je Slovenija prava zimska destinacija pokazuje i to što će ove zime upravo Slovenija biti domaćin FIS Svjetskog prvenstva u nordijskom skijanju - Planica 2023.

Skijališta prikladna za obitelj

Slovenska skijališta nude zabavu na snijegu za sve generacije. Bez obzira na vašu fizičku spremnost i skijaško umijeće, možete pronaći izvrsne staze po svojoj mjeri. Većina slovenskih skijališta oduzet će vam dah prekrasnim pogledom na okolne vrhove i doline. Slovenija je zemlja malih skijališta koja nude ugodnu i domaću atmosferu. Raznovrsni tereni pogodni su za početnike i djecu kao i za iskusne skijaše. Nabavite jedinstvenu SkiPass kartu s kojom možete skijati na nekim slovenskim skijalištima. Brojne škole skijanja i instruktori skijanja koji govore različite jezike pobrinut će se da zaista uživate u snijegu. Nakon skijanja prošećite gradom jer je većina skijališta u blizini većih gradova.

image

Kranjska Gora

Iztok Medja

Jedno od popularnijih slovenskih skijališta je Kranjska Gora. Odličan teren poznat je po velikim međunarodnim natjecanjima u slalomu, dok su blage staze raj za početnike i manje iskusne skijaše. Hoteli i apartmani, kao i zanimljivi muzeji i etnografske manifestacije nalaze se u neposrednoj blizini skijaških staza. Nemojte propustiti ni Roglu koja nudi obilje zimske zabave i adrenalina. Skijaške staze za početnike, rekreativce i profesionalne skijaše i snowboardere čekaju na vas. Moderna staza za skijaško trčanje namijenjena je rekreativcima i vrhunskim skijašima. Na Rogli se možete okušati u hodanju po snijegu s krpljama; djeca će također moći uživati ​​u zimskim zabavama. Odlično skijalište je i Krvavec. Za savršen zimski doživljaj spustite se niz izvrsno uređene skijaške staze, posjetite Snježni park i apres ski na skijalištu. Tu je i prekrasno Pohorje na kojem je užitak je skijati ne samo danju nego i navečer na jednoj od najdužih osvijetljenih skijaških staza u Europi. Pohorje je poznato po natjecanju Zlatna lisica na kojem se održavaju utrke Svjetskog kupa u alpskom skijanju za žene. Skijaši i snowboarderi uživat će u raznovrsnim skijaškim stazama koje su pogodne kako za početnike tako i za iskusne skijaše.

image

Skijalište Pahorje

Aljaz Sedovsek

Skijalište Cerkno može se pohvaliti s nekoliko nagrada kao najbolje skijalište u Sloveniji. Smatra se najnaprednijim i najsigurnijim skijalištem s najbržim skijaškim objektima u Sloveniji. Skijalište Vogel je prava zimska zemlja čuda. Vogel je raj za ljubitelje skijanja, snowboarda, skijaškog trčanja slobodnim stilom, turnog skijanja, slobodnog skijanja ili sanjkanja. Djeca se mogu čuvati u snježnom vrtiću; dok ljubitelji akrobatskih elemenata mogu uživati ​​u snježnom parku Vogel. Na Kaninu možete skijati na suncu 2000 metara iznad mora. Kaninske skijaške staze povezane su s talijanskom Sella Neveom. Ova nedavno povezana skijaška staza radi s jednom skijaškom kartom i dostupna je i sa slovenske i s talijanske strane.

image

Skijalište Cerkno

Jost Gantar

Ako izaberete skijalište Golte, provest ćete vrijeme usred zimske čarolije na skijaškim stazama koje su raj za ljubitelje zimskih aktivnosti. Prostrane skijaške staze pružaju adrenalin i pravi užitak skijašima i snowboarderima. Skijalište Kope nudi izvrsne terene za početnike i iskusne skijaše. Osim skijaških staza, Resort Kope ima i stazu za skijaško trčanje, stazu za šetnju i sanjkanje. Posjetite malo i prijateljsko skijalište s povoljnim položajem skijaških staza, Sorišku planinu. Postoje tri dvosedežnice s kojih možete pristupiti stazama za slalom, veleslalom i spust. Obiteljsko skijalište Velika planina u blizini Ljubljane nudi dobro skijanje i širok izbor atrakcija za djecu i obitelji. Skijalište Stari vrh pogodno je za skijaše svih razina znanja. Čak i ako ne skijate, ovdje ćete pronaći pregršt zabave. U snježnom parku na raspolaganju su sanjkanje, bob staza za sanjkanje s gumama, manja skakaonica i razna igrališta za najmlađe.

image

Skijalište Vogel

Iztok Medja

Zimski adrenalinski doživljaj

Žudite li za zimskim avanturama koje će vam podići adrenalin? Možete birati između zabavnih avantura na skijalištima koja su prikladna i za obitelji i odvažnih izazova za koje morate voditi računa o snježnim i vremenskim uvjetima te brinuti o vlastitoj sigurnosti. Sanjkanje je jedna od najpopularnijih aktivnosti na snijegu za sve generacije. Skoro u svakom dijelu Slovenije pronaći ćete mjesto za sanjkanje. Osobito su popularne neke prirodne staze za sanjkanje. Kada temperature nekoliko dana zaredom padnu ispod nule, na jezerima se stvara led, a kada je sloj leda dovoljno debeo, ono postaje izvrsna podloga za klizanje na kojoj možemo uživati u prirodnom okruženju i baviti se sportom dobrim za naše zdravlje.

image

Skijalište Krvavec

Iztok Medja

U blizini skijališta u netaknutoj prirodi nalaze se uređene staze za skijaško trčanje. Posebnu draž ima noćno skijaško trčanje na uređenim i osvijetljenim stazama. Ako volite izazove u skijaškom trčanju, možete pronaći staze na kojima treniraju i natječu se čak i vrhunski sportaši. U Sloveniji možete i ljeti na skijaško trčanje. Penjanje po ledu u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti. Ljepota slapova koji se zalede kad padnu zimske temperature privlači penjače po ledu željne novih izazova. U Sloveniji postoji čak i centar za penjanje po ledu koji će vam otvoriti čaroban svijet vertikalnih doživljaja na ledu. Preporučuje se da se penjanjem po ledu bavite uz pomoć iskusnog vodiča. Ako samo želite uživati u netaknutoj prirodi, pođite na planinarenje. No, budite oprezni i osigurajte si odgovarajuću opremu. U prirodi ćete zasigurno uživati. Za više informacija posjetite www.slovenia.info.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:20