Savršen odmor

Srijem i Slavonija: magična ravnica u kojoj vrijeme doista teče sporije

Izbor je uistinu velik: odmor na selu ili u gradu, šetnja šumom, plovidba rijekom, vožnja bicikla, specijaliteti, vino...
 Mario Romulic & Drazen Stojcic/TZVSŽ

Nekom luksuz, drugom svakodnevica. Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati život u Srijemu i Slavoniji. Tamo se još uvijek obitelj druži za stolom, susjedi se časte u svakoj prigodi, jela se pripremaju od svježih sezonskih namirnica po tradicionalnim receptima, bicikl je mnogima omiljeno prijevozno sredstvo, vrijeme ima drugačiju dimenziju pa bi vam se moglo učiniti da tamo sporije teče…

Idilično
Ništa vas neće tako opustiti kao seoska idila u okolici Županje, Vinkovaca ili Vukovara. To je prilika za druženje s gostoljubivim domaćinima, istraživanje ljepote seoskog načina života, otkrivanje nekog novog recepta, novog talenta ili hobija poput pripreme kolača ili vrtlarenja, uživanje u jednostavnim stvarima... Preporuka: posjetite Šumarski muzej u Bošnjacima i adrenalinski park u Cerni. Prošećite šorovima, zavrtite pedale kroz polja i šume, uz obale rijeka i pronađite ponovo sebe… Ovo je stres-free zona idealna za vikend putovanje. Nekoliko sati vožnje i eto vas.

Urbano
U Vinkovcima kavica na Korzu, skulpture ptica uz Bosut svjetski poznate umjetnice Divne Merhav, posjet Gradskom muzeju Vinkovci s najstarijim indoeuropskim kalendarom Orionom… U Vukovaru posjet Gradskom muzeju u dvorcu Eltz, pogled na grad s Vodotornja, street art umjetnost, šetnja uz Dunav pa dalje baroknim središtem, predah uz Vukovarsko pivo… U Županji stari graničarski čardak, u Otoku Suvara, mlin na konjski pogon. U Iloku prekrasne vizure povijesnog kraljevskog grada iznad Dunava, Stari podrumi iz 15. i 18. stoljeća, Dvorac Odescalchi, crkva sv. Ivana Kapistrana… Tišina i mir – što vam još treba?!

image
TZVSŽ

Deset medalja s Decantera i preporuka Michelina
Dvadesetak vinarija na Iločkoj vinskoj cesti koja prolazi središtem jednog od najljepših hrvatskih gradića, vinogradi na padinama Fruške gore, ladanjsko imanje Principovac i najistočniji vinorodni hrvatski položaj Radoš, druženje s osebujnim vinarima uz čašu vrhunskog vina – pravo otkriće za vinoljupce i ljubitelje kulture. U sjajnim vinima Srijemskog vinogorja uživali su carevi i kraljevi, a u ovaj vinski grad ove je godine stiglo čak deset Decanterovih medalja. Za gurmane fiš bez kosti, riblji ili specijaliteti od mesa i odlične slastice u hotelu Dunav. Preporučio Michelin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2022 21:19