MARINA PUNAT

Svi su dobrodošli: Punat je nautički centar Kvarnera i drugi dom tisućama nautičara

Sav se život odvija na moru i uz more, duž kilometarske šetnice koja vodi od marine do plaža i mjesta sa svim sadržajima za nautičare

Marina Punat

 PR Marina Punat

U kontekstu klasičnog turizma na Kvarneru mnoga će vam mjesta pasti na pamet, no kad je nautika u pitanju, Punat na otoku Krku prva je asocijacija. Puntarska je draga sjedište najveće marine na Kvarneru, mjesto koje više od tisuću nautičara iz Europe smatra svojim drugim domom jer tu čuvaju svoje dragocjeno plovilo i provode svaki slobodan trenutak.

Brodogradilište Punat ove godine slavi stogodišnjicu uspješnog poslovanja tijekom kojeg je, uz niz brodova, pred 60 godina iznjedrilo i Marinu Punat, prvu marinu na Jadranu. Brodogradnja i nautika trajno su utjecale na ovo malo primorsko mjesto tijekom proteklih stotinu godina. Sav se život i dalje odvija na moru i uz more – duž kilometarske šetnice koja vodi od marine do sjajno uređenih plaža na Buki protegnulo se mjesto sa svim sadržajima – tu su park i kiosk s novinama, pekarne i trgovine, pošta i druge institucije, terase restorana i kafića, a sve povezuje uređena biciklistička staza. Pred vašim očima u moru su zibaju sve vrste plovila – od suvremenih katamarana, motornih i super-jahti privezanih u marini, preko sportskih glisera, gumenjaka i skutera sve do tradicijskih guceva i gajeta, te nezaobilaznih izletničkih brodova privezanih uz gradsku rivu.

Ako i niste planirali, u Puntu vam se lako može dogoditi da se nađete na nekoj palubi, bilo kao izletnik ili polaznik tečaja jedrenja. Više je regata tijekom godine, a sredinom srpnja posebno je atraktivno „Burtižanje“ - susret tradicijskih brodica i regata pod tradicionalnim latinskim jedrom. Čak i ako niste pasionirani nautičar, Punat vas može očarati svojom intimnom atmosferom. Dobro povezan s bogatom ponudom otoka Krka, istovremeno je blizu i daleko od svega.

Naravno, za potpuno isključenje od svakodnevice, najbolje je ukrcati se na brod i isploviti, makar i na jedan dan. Kako nautička sezona traje mnogo dulje od klasične, a Marina Punat svoje usluge pruža svih 365 dana u godini, Punat kroz nautiku živi turizam cijelu godinu. Tu je svako dobrodošao, a Puntari će već naći načina kako da vas zaljube u more i plovidbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:56