nova knjiga

Svi znaju za Trakošćan i Veliki Tabor, ali jeste li čuli za dvorac Prandau ili utvrdu Ribnik?

Autori Hrvoje Kekez, Roman Avdagić i Dario Žagar u svojoj su knjizi opisali i fotografirali stotinu fascinantnih građevina

Dvorac Prandau-Mailáth

 Roman Avdagić/Dario Žagar

Na području Hrvatske postoji nekoliko stotina dvoraca, a mnogi od njih danas su bitne kulturne i turističke destinacije koje oduzimaju dah svakome tko ih posjeti. Upravo zato okupili su se Hrvoje Kekez, Roman Avdagić i Dario Žagar, koji su popisali i fotografirali čak 100 hrvatskih dvoraca koje su predstavili u svojoj novoj knjizi “Najljepši hrvatski dvorci i utvrde” u izdanju Mozaik knjige.

image

Naslovnica knjige

Mozaik knjiga/

U knjizi se nalaze velebni dvorci poput Trakošćana, Velikog Tabora, Dubrovačkih zidina, frankopanskih kaštela i mnogih drugih, a nas su oduševili oni manje poznati dvorci, koje ćemo svakako posjetiti. Jedan od njih je Stari grad Bosiljevo, koji se nalazi upravo na području čvorišta dviju hrvatskih autocesta, a datira iz 15. stoljeća, kada je plemenitaška obitelj Frankopan sagradila kaštel. Tijekom godina Frankopani su oko kaštela napravili obrambenu utvrdu, a nakon 1671., promijenjeno je nekoliko vlasnika, od kojih se posebno ističe maršal Laval Nugent, koji je zaslužan za današnji izgled utvrde. Stari grad Bosiljevo možete posjetiti i diviti se zdanju izvana, no utvrda je zapuštena i zatvorena za javnost.

image

Stari grad Bosiljevo

Roman Avdagić/Dario Žagar

Ako se nalazite u blizini Donjeg Miholjca, obavezno posjetite Dvorac Prandau-Mailáth, jedan od najljepših spomenika historicističko-neoromantičarske svjetovne arhitekture u Slavoniji. Riječ je o jednom od rijetkih zdanja na kojem se zapravo nalaze dva dvorca, izvorni Prandau, građen još 1818. godine, a s drugim, dvorcem obitelji Mailáth, povezan je trijemom. Dvorac obitelji Mailáth sagrađen je početkom 20. stoljeća te se smatra jednim od posljednje sagrađenih slavonskih dvoraca. Osim velebnog zdanja, tu se nalazi i perivoj.

Na području Kvarnera smjestio se dvorac Nova Kraljevica, koji je još 1650. dao sagraditi Petar Zrinski, koji je često boravio u njemu. U jednom trenutku djelovao je i kao bolnica, a renoviran je 1883. godine. Dvorac je otvoren za javnost i dio je projekta “Putovima Frankopana”.

image

Nova Kraljevica

Roman Avdagić/Dario Žagar

Dvorac Vragović-Patačić-Schlippenbach u Maruševcu nalazi se u blizini Varaždina, a riječ je o romantičarsko-neogotičkom zdanju. Mnogo je puta mijenjao vlasnike, a današnji izgled dobio je 1877. godine. Posljednja obitelj u čijem vlasništvu je bio dvorac, obitelj je Pongratz, čiji se član i danas brine o tom nevjerojatnom dvorcu.

image

Dvorac Vragović Patačić Schlippenbach

Roman Avdagić/Dario Žagar

Svakako trebamo spomenuti i Stari grad Ribnik, rijedak primjer Wasserburga u Hrvatskoj, smješten nedaleko od Ozlja. Kružnog tlocrta, taj je dvorac bio u vlasništvu plemića Frankopana, ali i Zrinskih, a poslije je došao u ruke nekoliko vlasnika te je upravo zbog nerazjašnjenih vlasničkih odnosa dvorac zapušten i može ga se vidjeti samo izvana.

image

Stari grad Ribnik

Roman Avdagić/Dario Žagar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 01:34