ZIMSKI FESTIVALI

Tematski adventi u Dalmaciji prepuni su blagdanske čarolije i bajkovitih fotopunktova

Dubrovnikom će odjekivati najljepše božićne pjesme podsjećajući tako sve posjetitelje na dugu tradiciju kolendavanja
Ukrašeni Stradun
 Božo Radić/Cropix

Dubrovnik

Ovogodišnji Dubrovački zimski festival održava se u skromnijem obliku i u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, no blagdanske čarolije u gradu ne nedostaje. Iako nema kućica na Stradunu, grad sjaji u svom zimskom ruhu, okićen s više od tisuću rasvjetnih dekorativnih elemenata i tisuću metara dekorativne lovorike koja krasi gradska pročelja. Uz to, više od trideset velikih i malih božićnih drvaca donijelo je toplinu blagdana u svako gradsko naselje.

image
Zimski festival u Dubrovniku
Božo Radić/Cropix

Dubrovački zimski festival održava se pod sloganom Advent u gradu kolendara, upućujući tako na dugu tradiciju kolendavanja koja je dobro poznata u dubrovačkom kraju. Posjetitelji festivala moći će uživati u okruženju, ali i voziti se cabrio "pop up" autobusom Libertasa koji će obilaziti grad, a kolenda će se čuti s nekoliko lokacija.

image
Adventski vlakić u Dubrovniku
Tonći Plazibat/Cropix

Napravljen je i "photo point" Adventski vijenac na Luži, lokacija otvorena petkom i subotom poslijepodne te nedjeljom ujutro, a ukrašena je i već poznata lokacija za fotografiranje na Trgu oružja. Dubrovačke kulturne ustanove su uz svoje redovne programe za ovogodišnje adventsko razdoblje pripremile i prigodne sadržaje za sve uzraste.

image
Ukrašeni Stradun
Božo Radić/Cropix

Split

Split svoj skromniji, pandemijski Advent obilježava pod motom Ljubav nas spaja. Centar adventskih događanja i ove je godine Riva. Zastanite tijekom šetnje tom nezaobilaznom lokacijom, pogledajte osvijetljenu fontanu i palme, multimedijalne atrakcije na samoj površini mora, poslušajte glazbene sastave te zabilježite taj trenutak na jednom od tematskih božićnih fotopunktova.

image
Ukrašeni Split
Božidar Vukičevic/Cropix

Vikendima na Rivi nastupaju glazbenici za prolaznike i šetače, a ispred pozornice je ograđen prostor na kojem ne smije biti više od 25 ljudi. Suradnjom Adventa u Splitu i Galerije umjetnina već četvrtu godinu u kapelu svetog Arnira postavljaju se umjetnički dizajnirane unikatne jaslice, a ovogodišnji autor je splitski akademski kipar Loren Živković Kuljiš. U Marmontovoj ulici postavljena je izložba fotografija u suradnji s Foto klubom Split pod nazivom okreni na ljubav.

image
Advent u Splitu
Božidar Vukičevic/Cropix

Šibenik

Grad je okićen, no sva događanja, koja su proteklih godina oduševljavala Šibenčane i njihove goste, ipak su otkazana. Do zadnjeg trenutka postojala je nada da će se šibenska Adventura održati, no na kraju su događanja preseljena online.

image
Advent u Šibeniku
Nikša Stipaničev/Cropix

Pa ipak, ukrašen je središnji gradski park, Perivoj Roberta Visianija, te brojni drugi dijelovi stare gradske jezgre, kako bi se duh blagdana ipak osjetio na ulicama grada.

image
promo de
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:28