NAPOKON BEZ MJERA

Tomašević o ovogodišnjem Adventu: "Bit će bolji nego ikad, zaradit ćemo 4,2 milijuna kuna"

Otvaranje je 26. studenog, a novost je da će se zbog energetske uštede lampice paliti pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije
 Boris Kovacev/Cropix

Advent u Zagrebu održat će se od 26. studenog do 7. siječnja 2023. godine, a posjetitelji će ove godine, nakon dvije godine pandemije, opet moći uživati u Ledenom parku i klizalištu na Trgu kralja Tomislava, na većini starih i dobro poznatih, ali i nekoliko novih lokacija, potvrđeno je danas na konferenciji za medije.

Službeni početak Adventa u Zagrebu bit će u subotu, 26. studenog, kad se pali prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića u 17 sati,otvaranje se nastavlja u 18 sati na gornjogradskim lokacijama, a u 19 će službeno biti otvoren i Ledeni park na Tomislavcu. U 20 sati istog dana upalit će se najljepše lampice u gradu, onome na Zrinjevcu. Na konferenciji za medije predstavljene su i nove tri lokacije Adventa u Zagrebu, na Trgu dr. Franje Tuđmana, u Parku Grič i u novoj pješačkoj zoni u Staroj Vlaškoj. Bit će zadovoljni i oni najmlađi jer je i ove godine na programu Advent u Zoološkom vrtu.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

U duhu vodeće zagrebačke teme zadnjih mjeseci, otpada i ekologije, najavljeno je i da će adventska događanja biti ekološki održiva, koristit će se biorazgradiva ambalaža i na svim će lokacijama biti postavljeni punktovi za odvajanje otpada. Također, klizalište će biti „eko friendly” te će se reciklirati voda iz klizališta zbog uštede.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako je najvažniji iskorak transparentan način odabira ponuditelja kroz natječaje. Rekao je kako se Advent vraća u punom sjaju i kako vjeruju da će broj posjetitelja dostići pretpandemijsku 2019. godinu. Novost je da će se zbog energetske uštede lampice paliti pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije, no gradonačelnik je istaknuo kako lampice, zbog LED tehnologije, nisu veliki problem.

- Naglasak je stavljen kvalitetu i kvantitetu predviđenih kulturnih, glazbenih i zabavnih sadržaja te uređenje lokacija. Time smo dobili raznoliku kulturnu ponudu za sve generacije, različitu ponudu hrane, veliku ponudu domaćih proizvoda i još puno drugih zanimljivosti - rekao je Tomašević.

image

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, direktorica turističke zajednice Martina Bienenfeld, Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, Sabina Čerimagić Babić, regionalna predstavnica za marketing Turkish Airlinesa

Biljana Blivajs/Cropix

Otkriveni su i troškovi i očekivana zarada.

Turistička zajednica grada Zagreba investirat će oko tri milijuna kuna, uz napomenu da taj novac ne ide iz proračuna pa nije opterećenje za građane, a zarada koja se očekuje je oko 4,2 milijuna kuna, što je, istaknuo je gradonačelnik Tomašević, najviše dosad.

- Samo za usporedbu, u pretpandemijskoj 2019. godini prihodi grada bili su 900 tisuća kuna, a govorimo najviše o prihodima od iznajmljivača i drugih organizatora. No, ove godine je i novost što dobar dio novaca organizatora ide i na sam program koji su morali napraviti – dodao je Tomašević

Direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld rekla je kako je nakon dvije pandemijske godine vrijeme da se Zagreb razveseli i opusti kao prije pandemije. Najavila je da će Advent trajati 43 dana na više od 20 lokacija.

image
Biljana Blivajs/Cropix

- Nakon dvije pandemijske godine, posebno se radujemo ovogodišnjem Adventu koji će nas s bogatim programima na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Svake godine imamo neke novitete, a ove godine su to tri potpuno nove lokacije –Trg dr. Franje Tuđmana s ugostiteljskom ponudom te Park Grič i Stara Vlaška koje će TZGZ prigodno božićno ukrasiti. Isto tako, vraća se i klizalište na Trg kralja Tomislava, zaštitni znak zagrebačkog Adventa. Održat će se više od 100 koncerata u zatvorenim i otvorenim gradskim prostorima, trgovima i ulicama; zatim su tu i prigodne izložbe u muzejima i galerijama; a treba istaknuti i suradnju s HNK u Zagrebu, Hrvatskom obrtničkom komorom te Zagrebačkim ZOO vrtom koji, također, pripremaju posebne programe - rekla je Bienenfeld.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

- U Turističkoj zajednici grada Zagreba krenuli smo s međunarodnom online i offline- promocijom na 21 tržištu, a ostvarili smo i našu tradicionalnu promotivnu suradnju s Croatia Airlinesom, Turkish Airlinesom te HŽPP-om s kojima smo osigurali posebne cijene karata za posjet zagrebačkom Adventu. Uz adventska događanja na trgovima i ulicama, i zagrebački hoteli su se uključili u Advent Zagreb pa pozivam i naše sugrađane da posjete zagrebačke hotele te uživaju i u njihovoj ponudi. Advent Zagreb jedno je od najvažnijih događanja za zagrebački i hrvatski turizam te očekujem da će, kao i prijašnjih godina, pridonijeti rastu turističkog prometa u Zagrebu – dodala je Bienenfeld, a predstavnici

Croatia Airlinesa i Turkish Airlinesa rekli su kako će za vrijeme Adventa Zagreb povezivati Zagreb s više od 300 destinacija u Europi i svijetu.

- U našim zrakoplovima posjetitelji prvi put dođu u doticaj s Adventom u Zagrebu te će se tako u našim zrakoplovima prikazivati vizuali zagrebačkog Adventa, a posluživat će se Zagrebački zalogaji – rekao je Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa.

Program: Priče iz davnine, Polarni san u tunelu Grič, žive jaslice

Tema ovogodišnjeg adventskog programa u Zoološkom vrtu Grada Zagreba su Priče iz davnine. Cijeli program u Zoološkom vrtu za vrijeme Adventa u Zagrebu nadahnut je bajkama Ivane Brlić-Mažuranić, a zanimljivo je da će edukatori biti odjeveni u likove Domaćih te će posjetitelje voditi u tematske obilaske „Priče iz Striborove šume”. U Zoološkom vrtu bit će postavljena i koliba Djeda Božićnjaka, ali će biti organizirane i brojne radionice popit one izrade božićnih ukrasa od prirodnih materijala.
I tunel Grič zasjat će u posebnom sjaju te se očekuje Polarni san u kojem će posjetitelji uživati u šetnji kroz ambijentalnu instalaciju koja će biti napravljena da imate osjećaj kao da prolazite kroz ledenu špilju. Očekuje nas i Zimski nokturno u parku Grič, Mjesečev vrt u parku Bele IV., a Trg dr. Franje Tuđmana bit će veliki zabavni park.
Žive jaslice će najvjerojatnije biti na Opatovini, a brojni muzeji imat će posebne programe za vrijeme Adventa. Posjetitelji će moći obići Muzej ikona na Gornjem gradu Grkokatoličkog sjemeništa, Muzej grada Zagreba gdje će se održavati radionice kuhanja staklenih kuglica, a i Muzej prekinutih veza priprema poseban program, no još uvijek se ne zna što će tamo točno biti.
U Advent Zagreb uključilo se i Sveučilište u Zagrebu liji će studenti prodavati svoje prigodne asortimane, a zarada će ići u humanitarne svrhe, potrebitoj djeci bez roditelja. Prostor ispred HNK će biti prigodno dekoriran, tu će biti postavljeni Orašari jer se 29.11 očekuje premijera Orašara u HNK. Očekuje nas i HOK obrtnički advent tijekom kojeg će biti organizirane kino projekcije, dječje predstave, radionice i zborovi.
Između brojnih adventskih koncerata možemo izdvojiti S božićnih balkona, Zagrebačke soliste, Advent Classic Fest te brojni drugi. Također, na programu su i Zagreb Advent Run, Q‘art Advent, Advent pod lanternom i Adventske razglednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 12:50